Читај ми!

Лето носи ризик од пожара – шта није наодмет урадити пре одласка на одмор

Летњи период носи посебан ризик од пожара на отвореном али и у затвореном простору. Жељко Чавић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а дао је савете шта урадити са кућним уређајима пре одласка на одмор.

Високе температуре, старе електроинсталације и оптерећење система, најчешћи су узроци великих пожара каквих је, у данима за нама, било неколико. Када се на све то дода да смо током топлих дана мање у својим домовима, а да боравак у природи желимо да искористимо за опуштање, јасно је због чега летњи период носи посебан ризик од пожара на отвореном али и у затвореном.

Жељко Чавић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а напомиње да је свако правно лице у обавези, чланом 53 Закона о заштити од пожара, да у року од шест месеци, када прими и запосли новог радника – да га и обучи.

Додаје да на сваке три године, сви запослени би требало да пролазе одређену обуку.

Најгоре када се пожар уочи у ноћним сатима

"Увек је боље што се тиче ватрогасаца-спасилаца, а и за саме запослене и власнике предузећа, када се пожар брзо уочи, што значи у почетној фази. Најгоре када се пожар уочи у ноћним сатима, или током викенда, када нема радника, онда долази до касне дојаве пожара. Касна дојава пожара значи да ћемо морати да користимо више технике, више људи, возила, опреме и да ће бити много већа материјална штета“, објашњава Чавић.

Што се тиче избијања пожара у дневној смени, сви запослени би требало да прођу неку основну обуку како да се поступа и како да се понашају у случају настанка пожара током посла.

"У сваком објекту би требало да постоје апарати за почетно гашење пожара, а у одређеним објектима, зависно од категорије и угрожености од пожара, треба да постоје и хидрантски системи, противпожарни системи, аларми", наводи он.

Радници могу сами да угасе пожар

Уколико је пожар у некој почетној фази онда би и сами радници могли да га угасе. Уколико то не успеју, онда могу да позову ватрогасно-спасилачку јединицу на број 193 и да пошаљу најбитније информације – шта гори, где гори, какав је производни погон, шта се унутра налази, навео је Чавић.

Такође, како даље наводи, радници обезбеђења би требало да знају где се искључује електрична енергија, а уколико постоје гасни системи, гасне инсталације, потребно је да се затворе вентили.

"Значи, то је све нека обука коју би требало да пролазе запослени, а у ствари, то је превентива којом би сви требало да се бавимо свакодневно како бисмо имали што мање оваквих случајева“, истиче Чавић.

Пожар у домаћинствима

Неће клима-уређаји сами од себе да се запале, клима или било која друга електрична инсталација, каже Чавић.

Према светској статистици, у 95 одсто случајева узрок свих пожара у свету јесте човек, односно његов немар, непажња или нехат.

"А последице тог нашег немара, непажње или нехата јесте да доведемо до тога да дође до прегревања електричног уређаја", каже Чавић.

Наводи пример старих стамбених објеката, сазиданих пре 30 или 40 година, у којима инсталације нису обнављане, и где није планирано да се у свакој соби налази клима-уређај или неких других милион уређаја које ми данас користимо.

"И електричне инсталације нису пројектоване за такву врсту оптерећења и једноставно долази до искакања, прегревања тих проводника и долази до самог пожара", објашњава Чавић.

Значи, пожари су само последица нашег нехата или немара и неодговорног понашања према тим уређајима, додаје Чавић.

"Не водимо рачуна да ли је та утичница одговарајућа, да можемо да укључимо ту климу или неки други уређај, да ли су нам осигурачи одговарајући, да ли је та ампеража", навео је примере Чавић.

Човек узрок пожара

"Први узрок пожара је човек, а само у пет одсто случајева су климатске промене, електрични уређаји, неисправност електричних уређаја", изричит је Чавић.

Крећемо на одмор

"Уколико напуштамо домаћинство на више дана, није наодмет искључити и телевизор из утикача и наравно све уређаје који не морају да буду под напоном", рекао је Чавић.

"Оно што често наши сугређени раде је да остављају клима-уређаје да им раде по цео дан, целу ноћ, иако нису у тим објектима. Дешава се и то", напомиње Чавић.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару