Читај ми!

Борељ: Покушавам да покренем дијалог Београда и Приштине, споразуми да се примењују

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да покушава поново да покрене дијалог између Београда и Приштине.

Одговарајући на питање новинара зашто је позвао председника Србије Александра Вучица и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на дијалог у Брисел, он је на конференцији за новинаре након састанка Савета министара ЕУ, одговарајући на питања новинара, рекао да покушава да пронађе оперативно решење.

"Имамо договор, Охридски споразум. Он мора бити примењен", истакао је Борељ.

Према његовим речима, проблем са споразумима је у томе што они морају да се примењују.

"Стране нису могле да их примене из ових или оних разлога", истакао је Борељ и додао да мисли да је било неопходно наставити састанке на високом нивоу да бисмо знали где смо, посебно у време када државе чланице расправљају о његовом предлогу за укидање санкција Приштини.

"Ако ове санкције буду укинуте, надам се, барем је ово мој предлог, макар и постепено али брзо, то може да створи сценарио у којем ће дијалог, не кажем да буде настављен, али бар не прекинут нагло", рекао је Борељ.

Он је истакао да се двојица лидера дуго нису срела у оквиру дијалога и да би желео да се нешто догоди пре пре краја његовог мандата.

О спољној политици ЕУ и ставу Србије

Одговарајући на питање да ли је могуће да Србија постане чланица ЕУ, па да тек онда усагласи спољну политику са политиком ЕУ, Борељ је рекао да је делити исту спољну политику један од услова за чланство.

"Пут ка Европи подразумева усаглашавање ставова о спољној политици. Не можете се претварати да сте држава чланица и нарушавати заједничку спољну политику", истакао је Борељ.

Према његовим речима, задатак изградње спољнополитичког споразума захтева да нове државе чланице деле основне принципе ове спољне политике.

"И Србија то одлично зна. То је један од услова на путу ка чланству у Европској унији", нагласио је Борељ.

Он изјавио да је Европска унија спремна да продуби постепену интеграцију Западног Балкана и прошири подршку партнерима са Западног Балкана, али да им поручује да буду уз ЕУ у одбрани међународног поретка.

Борељ је након састанка министара спољних послова ЕУ рекао да се то посебно односи на ситуацију око Украјине и "мере које се спроводе да би се супротставило руској инвазији".

Он је нагласио да се усклађеност земаља Западног Балкана са спољном политиком ЕУ сматра "изражавањем њиховог стратешког избора привржености чланству".

Навео је и да одржавање блиских веза са режимом руског председника Владимира Путина "није компатибилно са изградњом заједничке будућности са и унутар Европске уније".

У Луксембругу је данас одржан неформални састанак министара спољних послова држава чланица Европске уније и представника региона Западног Балкана, којем је присуствовао и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Током састанка су, поред осталог, размењена мишљења о Западном Балкану, уз учешће министара спољних послова Србије, Албаније, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и тзв. Косова.

петак, 28. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару