Лидери СзС покушали да уђу у Стари двор, затим блокирали РЕМ

Седница Савета за равноправност у Скупштини града прекинута је након што су лидери Савеза за Србију покушали да уђу у зграду Старог двора. Жене запослене у Скупштини блокирале су улазна врата и тако их спречиле да уђу. Присталице СзС су потом блокирале зграду РЕМ-а на Тргу Николе Пашића. Репортерка РТС-а је јавила да су се након тога разишли.

Испред Старог двора били су лидери Савеза за Србију Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Никола Јовановић, Јанко Веселиновић, као и председник општине Стари град Марко Бастаћ.

Жене које су учествовале на састанку Савета спречиле су представнике опозиције да уђу у зграду, јавио је извештач Танјуга.

Опозиционари су оптужили градске власти да су намерно на улаз у Скупштину поставиле само жене.

За десет сати испред зграде Градске управе Београда била је најављена конференција за новинаре тог савеза о, како су најавили, спречавању пројеката које Град планира.

Након што су се окупили испред зграде Управе, представници СзС дошли су до Старог двора.

Они су претходно затражили да се обрати градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Испред Скупштине града биле су из предострожности и две екипе Хитне помоћи.

Како јавља наш репортер, саобраћај у том делу града одвијао се несметано.  

Од Скупштине града, преко Коларчеве до РЕМ-а

Присталице Савеза за Србију упутиле су се ка Тргу републике, пошто нису могли да уђу у градску скупштину, где су желели да разговарају са градоначелником Зораном Радојичићем.

Њихов одлазак испред Скупштине града испраћен је аплаузом, а запослени у Градској управи који су блокирали улаз вратили су се у зграду. 

Представници Савеза за Србију скинули су ограду код Палате "Албанија", која је спречавала саобраћај у Коларчевој улици и, носећи те препреке, кренули према Македонској улици.

У Коларчевој улици била је једна патрола саобраћајне полиције која их није спречавала да прођу.

Из Македонске, колона је скренула у Дечанску улицу и упутила се ка седишту РЕМ-а, на Тргу Николе Пашића. Тамо су оградом из Коларчеве блокирали ту институцију, која, како су оценили, не ради свој посао.

Као објашњење да РЕМ не ради свој посао и "право" да постави ову ограду навео је да ТВ Пинк, која је у приватном власништву, користи националну фреквенцију да би, тврди, пропагирала политику власти.

Обрадовић тврди и да су заштитне ограде послужиле председнику Александру Вучићу и заменику градоначелника Београда Горану Весићу да онемогуће протесте "Један од пет милиона".

"Ми смо зато дошли до Коларчеве и скинули све ограде које су ту стајале, као што су опозиционари са патријархом Павлом на челу пробили Коларчеву улицу 1997. године, тако смо и ми сада пробили ове кордоне и ослободили Коларчеву за нормалан саобраћај", рекао је Обрадовић новинарима.

Обрадовић: Дошли смо као народни посланици

Председник Двери и један од лидера Савеза за Србију, Бошко Обрадовић, рекао је испред зграде РЕМ-а и да су лидери тог савеза до Скупштине града дошли као народни посланици, као лидери политичких опција, да искажу незадовољство.

"Све запослене даме су директно од Горана Весића послате да се на јуриш обрачунавају са мирним грађанима. Ове даме су уцењене као запослене у јавном сектору да раде овакве ствари", рекао је Обрадовић.

Зашто Горан Весић није изашао, упитао је Бошко Обрадовић.

На питања, каже, добијају насилничке одговоре. "Весић жели да затвори плато испред Филозофског факултета, одакле сваке суботе крећу протести", рекао је Обрадовић.

Председник општине Стари град Марко Бастаћ рекао је новинарима испред Скупштине града да су ту дошли да би предали два захтева, један за хитну обуставу свих штетних пројеката који се раде у Београду и други за хитно разрешење заменика градоначелника Горана Весића.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да је јутрос у Старом двору затражио разговор са градоначелником, да прими представнике опозиције и објасни зашто не ради свој посао, већ је сву извршну власт узурпирао Весић.

Добио сам информацију да ће Радојичић разговарати са одборницима и грађанима, у том моменту сам видео Весића који је командовао запосленима да "нагрну на излаз, блокирају" и сакрио се иза припадница нежнијег пола, рекао је Јовановић.

Поводом покушаја упада представника Савеза за Србију у Стари двор, реаговали су премијерка и представници владајућих странака.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару