Читај ми!

Фудбал се враћа кући или Енглези без титуле у боји

Енглеска је 1996. године била домаћин Европског првенства у фудбалу, а тада су навијачи направили песму „Football’s coming home“ – Фудбал се враћа кући. Снове Гордог Албиона тада су срушили Немци у полуфиналу, а 25 година касније уз исте стихове – Италијани у финалу.

Последњи пут Енглеска репрезентација освојила је Светско првенство у фудбалу пре 56 година. Пре тог турнира, трофеј Жила Римеа је украден, али је четири месеца пре почетка пронађен понајвише захваљујућу псу Пикелсу, боље упућени кажу да је керић нањушио победнички пехар.

Било је то прво Светско првенство на којем су одабране утакмице емитоване путем сателита у земљама на другим континентима. Финале, које је преносио британски Би-Би-Си, било је последње у потпуности приказано у црно-белој боји на телевизијским пријемницима.

Од тада до данас, много је воде протекле Темзом, а титуле са неког великог такмичења нема на полицама витрина Фудбалског савеза Енглеске.

Што значи да Боби Робсон, Гери Линекер, Алан Ширер, Пол Сколс, Вејн Руни, Џерард и Лампард и многи други фудбалски велемајстори нису осетили сласт радосног тренутка када планета Земља престаје да се окреће око своје осе, само због момента у коме капитен репрезентације подиже шампионску титулу.

Енглеска је пласман на Мундијал 2022. године изборила у квалификацијама, прошавши Групи И као непоражена репрезентација и са само три примљена гола, а уз то противницима су дали 39 погодака.

Занимљивост у вези са Енглезима је та да су били једни од највећих противника одржавања Мундијала на зиму. Сматрали су да светски шампионат долази у јеку сезоне што би пореметило Премијер лигу, али и играче који наступају за тимове у Енглеској.

Заговарали су идеју да се Kатару одузме домаћинство и да њима припадне та част, јер је у гласању за претходно Светско првенство, Фудбалски савез Енглеске изгубио од Русије у такмичењу за организацију.

Капитен Хари Кејн предводио је тим у квалификацијама за Мундијал са 12 погодака и две асистенције.

Он је један од најбољих играча, али и главна звезда тима. Нападач Тотенхема и најбољи стрелац на претходном Мундијалу, у Kатару ће покушати да обори рекорд Вејна Рунија, који је постигао највише голова у дресу Енглеске - 53 поготка. Kејн је постигао два мање.

Селектор репрезентације Енглеске је Гарет Саутгејт, на место главног тренера сениорске селекције именован је новембра 2016. године.

Селекцију Гордог Албиона предводио је на Мундијалу 2018. одржаном у Русији, на коме је Енглеска заузела четврто место.

У полуфиналу изгубили су утакмицу од Хрватске, а у мечу за треће место Белгија је била боља.

Без обзира на релативни неуспех, за Енглезе је то био први турнир на коме су се нашли у завршници такмичења још од 1996. године, када је Саутгејт био активан играч

Енглеска се опоравила од фијаска у Русији, завршним турниром у Лиги нација у лето 2019. Тада су завршили на трећем месту.

Европско првенство које су Енглези чекали као озебли Сунце, догодило се 2021. године, а тамо су играли финале турнира.

Саутгејт је након меча жестоко критикован од навијачке, али и стручне јавности, јер је у пенал завшрници меча против Италије, извео тројицу младих фудбалера који су промашили шутеве са 11 метара.

Прво је Рашфорд погодио стативу, а затим је Донарума одбранио ударац Санча, и на крају Букајо Сака шутирао у исту страну голману Италије, као његов претходник.

На последња три поменута велика такмичења, Енглеска је играла у завршницама, али је недостајао победнички карактер екипе, који несумњиво понајвише долази од селектора и стручног штаба.

Тај смеч лопте у поље противника када он не очекује, не само да је изостао, него није било оног играча који би иницирао тријумфални почетак.

Енглеска репрезентација сигурно да се налази међу фаворитима за освајање овог Мундијала у Катару 2022. године.

На основу индивидуалних квалитета играча, стила игре, али и групе, која им може послужити за уигравање и генералну пробу пре почетка елиминационе фазе, Енглези имају прилике да макар понове резултат из Русије.

Неки од играча, попут Рашфорда, Саке, Рајса или пак вундеркинда Белингама могу бити кључни играчи за Енглезе у одлучујућим утакмицама. Не сме се заборавити и искусни робусни Хари Кејн према коме се прилагођава игра Гордог Албиона, али и двојац из Мачестер ситија, Фоден и Грилиш.

Са друге стране месецима уназад фудбалска јавност у Енглеској није задовољна развитком дешавања у националном тиму.

Према резултатима у 2022. години, ставови и прогнозе навијача, чини се да имају и покрића. Енглеска је у А Лиги нација - у групи са Немачком, Италијом и Мађарском била последња и квалификовала се у нижи ранг тог такмичења, а критичније је то што су на шест утакмица постигли тек четири гола.

На Светском првенству налазе се у Групи Б и играче мечеве против репрезентација Ирана, Велса и Сједињених Америчких Држава. 

Прво коло - 21.11.
14.00 Енглеска - Ирана 

Друго коло - 25.11. 
20.00 Енглеска - САД 

Треће коло - 29.11. 
20.00 Енглеска - Велс

Селектор Гарет Саутгејт повео је 26 фудбалера за утакмице на Мундијалу: 

Голмани: Џордан Пикфорд, Ник Поуп, Арон Ремсдејл;

Одбрана: Трент Александер-Арнолд, Конор Куди, Ерик Дајер, Хари Мегвајер, Лук Шо, Џон Стонс, Керан Трипије, Кајл Вокер, Бен Вајт;

Везни ред: Џуд Белингем, Конор Галагер, Џордан Хендерсон, Мејсон Маунт, Калвин Филипс, Деклан Рајс;

Напад: Фил Фоден, Џек Грилиш, Хари Кејн, Џејмс Медисон, Маркус Рашфорд, Букајо Сака, Рахим Стерлинг, Калум Вилсон.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара