Читај ми!

Сједињене Америчке Државе у походу ка нокаут такмичењу Светског првенства

Еуфорија фудбалом илити боље речено сокером освојила је земљу бејзбола и кошарке, макар једном, 1994. године. Тада су Сједињене Америчке Државе биле домаћин Мундијала и пласирали су се у осмину финала такмичења.

Са клупе их је предводио "чудотворац" Бора Милутиновић који је на ту функцију дошао три године пре Светског првенства, на наговор дипломате Хенрија Kисинџера.

Дуго година после великог успеха (не и највећег) државног тима САД-а у фудбалу говорило се да је Kолумбо свету открио Америку, а Милутиновић Америци открио фудбал.

Безмало три деценије касније, упркос домаћинству поменуте године, фудбал је још увек далеко од најпопуларнијег спорта у Америци.

Премда, Американци на светским фудбалским шампионатима, од године када су играли на својим теренима, па, све до Катара, нису били присутни само на једном и то у Русији, 2018. године.

Може се рећи из чисто ван спортских разлога.

Недавна историја памти бројне Американце у клубовима широм Европе. Попут, примера ради, Донована или голмана Хауарда, дефанзивца Боканегру, а ту су и Клинт Демпси, Демаркус Бизли и многи други играчи који су градили историју не само америчког фудбала.

Данас, несумњиво највећа звезда репрезентације САД-а је играч хрватског порекла, Кристијан Мате Пулишић. Поред њега, ту су и Брендон Аронсон, Сержињо Дест, Вестон Мекени, али и млађи фудбалери Рејнолдс, Тимоти Веа и Рејна Ђовани.

Лидер тима, капитен Kристијан Пулишић је засигурно најкреативнији играч, може се рећи да је управо он предводвник ове генерације играча, а ако је судити према годинам биће и даље стандардан у наступима за Америку, јер има 24 године.

Понекад нам МЛС лига делује јако страно и непознато, али свакако љубитељи фудбала морају да обрате пажњу на нападач Даласа, млађаног Фереиру.

Он је у 33 наступа за матични тим постигао 18 голова и убележио шест асистенција, а има само 18 година. Омалена Даласова „десетка" има брзину, али и истачан слух за кретњу без лопте, те се дешава да право ниоткуда буде у гол шанси.

У квалификацијама за Светско првенство, репрезентација САД-а није била на врхунском нивоу. Пласирали су се као трећа екипа, иза Мексика и Канаде, а били су бољи од Костарике, Панаме, Јамајке, Салвадора и Хондураса. У 14 одиграних сусрета, остварили су седам тријумфа, три пораза и четири ремија. Постигли су 21 гол, а примили 10.

Селектор тима је Грег Берхалтер, на ту функцију постављен је 2018. године. Он је водио Американце у 54 званична сусрета и остварили су 36 победа, девет пораза и исти број нерешених утакмица.

Један од највећих успеха постигнут са њим је шампионски пехар освојен у финалу Златног купа 2021. године, када су САД савладале Мексико.

Један од најбољих наступа на светском шампионату "јенкији" су имали 2002. на Мундијалу у Јапану и Јужној Kореји. Дошли су до четвртфинала, а ту их је елиминисала Немачка.

Још увек највећи успех репрезентације САД-а је прво Светско првенство у Уругвају где су били полуфиналисти.

Тешко се може десити да Американци понове успех из 1930. године, јер верује се да је њихова одбрана у односу на нападаче и везне фудбалере слабашна. Јесу тактички флексибилан тим, али под притиском играчи делују успаничено.

У групи са Енглеском, Велсом и Ираном, "јенкији" имају велику могућност да игру наставе у нокаут надигравању.

Прво коло - 21. 11. 
20.00 САД - Велс

Друго коло - 25.11. 
20.00 САД - Енглеска 

Треће коло - 29.11 
20.00 САД - Иран

Селекција Сједињених Америчких Држава на Светском првенству у Катару 2022. године имаће други најмлађи тим, одмах након Гане.

На дан одигравања прве утакмице просек старости фудбалера биће 25 година и 175 дана. 

Селектор Грег Берхалтер позвао је 26 играча који ће представљати САД на Мундијалу у фудбалу:

Голмани: Итан Хорват, Шон Џонсон, Мет Тарнер;

Одбрана: Камерон Картер-Викерс, Сержињо Дест, Арон Лонг, Шак Мур, Тим Рим, Ентони Робинсон, Џо Скали, ДеАндре Једлин, Вокер Цимерман;

Везни ред: Брендон Аронсон, Келин Акоста, Тајлер Адамс, Лука де ла Торе, Вестон Мекени, Јунус Муса, Кристијан Ролдан;

Напад: Хесус Фереира, Џордан Морис, Кристијан Пулишић, Ђовани Рејна, Џош Сарџент, Тим Веа, Хаџи Рајт.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару