понедељак, 16.08.2021, 22:48 -> 22:56
Извор: РТС, RT
Otkriveno ko u Rusiji može da kupi najviše porcija boršča
Otkriven je najbogatiji region u Rusiji i to nije Moskva kako su mnogi pomislili, već Jamalo-nenecki autonomni okrug čiji stanovnici imaju novca da naprave najviše porcija boršča.
Ruska studija koja je analizirala koji regioni u zemlji mogu da priušte najviše porcija boršča, tako omiljenog nacionalnog jela, procenila je da su stanovnici Jamalo-neneckog autonomnog okruga najbogatiji. Oni su pobedili Moskvu koja je zauzela tek treće mesto.
Studija, koju je sproveo moskovski dnevnik Vedomosti, pokazala je i da se najbogatiji i najsiromašniji regioni Rusije po kupovnoj moći razlikuju više od četiri i po puta.
Prema „boršč indeksu“ izračunava se koliko činija najpopularnijeg jela u zemlji osoba može da napravi mesečno, nakon što plati sve dažbine. Utvrđeno je da bi oni koji žive u Jamalo-neneckom autonomnom okrugu mogli da naprave 230 porcija, u poređenju sa samo 50 koliko mogu da naprave u Tuvi, najsiromašnijem regionu Rusije.
Moskva je zauzela treće mesto sa 179, dok je ukupan prosek u Rusiji 102 porcije.
Prosečna cena namirnica za proizvodnju boršča u prvoj polovini 2021. u Rusiji je iznosila 293 rublje, 9 odsto više nego u prvoj polovini 2020. godine.
Autonomna oblast Jamalo-nenec nalazi se na krajnjem severu Rusije i graniči se s Karskim morem u Atlantskom okeanu. Područje je bogato prirodnim resursima i proizvodi ogromnu većinu prirodnog gasa u zemlji. Prema podacima energetskog giganta „Novatek“, rezerve prirodnog gasa u regionu čine 80 odsto ukupnih zaliha u Rusiji, a 15 odsto u celom svetu. Energetska industrija je primarni razlog prosperiteta ove oblasti.
Međutim, studija nije otkrila samo dobre vesti. Prema rečima Vasilija Anikina, vodećeg istraživača u Saveznom centru za teorijsku i primenjenu sociologiju Ruske akademije nauka, deset odsto stanovnika Rusije ne može sebi da priuštiti meso ni svaki drugi dan.
Boršč se obično pravi od kupusa, cvekle, šargarepe, peršuna i krompira i najčešće se kuva sa mesom. Obično se služi sa ruskom verzijom pavlake.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар