Читај ми!

Stručnjaci VMA novim operativnim metodama lako razbijaju kamenje u bubregu

Svako ko je imao problem sa kamenom u bubregu, zna koliko je to bolno. Napredak na polju urologije i usavršavanje novih operativnih procedura, međutim, omogućava brže i lakše rešavanje tog i drugih uroloških problema.

Vojnomedicinska akademija organizuje urološki simpozijum tokom kojeg će biti organizovani pokazne operacije za urologe iz drugih bolnice u Srbiji kao i za urologe iz regiona. Takođe će biti organizovana i predavanja, a jedan od predavača biće i izraelski profesor Mario Sofe, direktor endourološkog centra u Tel Avivu.

„Prvi dan kursa biće posvećen predavanjima, drugi dan operacijama. Planirano je da se uradi četiri do pet endoskopskih operativnih zahvata razbijanja kamena u mokraćnim putevima. To su operacije koje se izvode bez reza, izvode se kroz mokraćne kanale dok se ne dođe do kamena koji se razbija pneumatski, ultrazvučno ili laserski“, objašnjava potpukovnik urolog, dr Mirko Jovanović.

Operacije se izvodi pod opštom anestezijom, a traju između 30 minuta i sat i po vremena.

Kandidati za ovakav tip zahvata su pacijenti sa kamenom na određenom mestu, a što se veličine kamena tiče za gornju granicu ove metode se uzima kamen od dva centimetra.

Moguće je razbijati i veće kamenje, ali se to radi drugačijim zahvatom kroz leđa, kamen se razbija u bubregu i istovremeno vadi. Ta metoda je prvi put primenjena u martu ove godine, a do sada je operisano osam pacijenata.

Jovanović je naglasio da je kalkuloza bolest koja zavisi od više faktora - pol, godište, zanimanje, socio-ekonomski uslovi, način ishrane i način života.

„Najčešće se kod pacijenata uočava nepravilna ishrana i slaba fizička aktivnost, kao i određeni metabolički sindrom ili gojaznost“, ističe dr Mirko Jovanović.

Jedan od češćih probema u urologiji je i benigno uvećanje prostate, koje nastaje posle 45 godine i pod uticajem muških polnih hormona.

„Benigno uvećanje prostate dovodi do određenih problema i tegoba, poput oticanja mokraće, slabijeg ili teškog mokrenja“, navodi Jovanović.

Nove operativne procedure dovele su do toga da se pacijenti mnogo brže oporavljaju i puštaju kućama ili istog dana ili sutradan. Ranije je operacija prostate izvođena kao otvorene procedure, pacijent je ostajao 10 dana, kateter se nosio 10 dana i komplikacije su se dešavale u značajno većem procentu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару