Читај ми!

Propolis je prirodni antibiotik, jača naš imuni sistem, koristite ga svakog dana

Narodna medicina lekovitost biljaka vrlo često kombinuje sa medom, voskom, propolisom, polenom. Kako je najbolje upotrebiti lekovite biljke sa pčelinjim proizvodima otkrivamo u našoj stalnoj rubrici „Tajna bilja“.

Važno je znati u koje čajeve se stavlja med, a u koje ne. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, travar i novinar Momčilo Antonijević istakao je da svi čajevi koji se prave od gorkih biljaka, lincure, pelina, trave iva, treba da se piju nezaslađeni i pre jela. Oni stimulišu rad jetre i zbog toga je važno da se u njih ne dodaju ni med ni šećer.

Neki drugi čajevi koji se koriste za lečenje organa za disanje, majčina dušica, bokvica, treba da se zaslade medom i idealno bi bilo da se piju posle jela. Med ne treba da stavljamo u vreo čaj jer nastaje hemijska reakcija i taj med postane štetan. Potrebno je da se čaj ohladi da bude topao, pa će se u njemu med istopiti.

„Idealno bi bilo koristiti med iz sredine gde živite, jer on u sebi sadrži polen lokalnih biljaka, jer tada vršite neku miniimunizaciju na polen lokalnih biljaka. Prirodna osobina meda je da se kristalizuje, i kada se med ušećeri ne treba ga topiti. Može se i takav mešati sa biljkama", istakao je Momčilo Antonijević.

Lekovita svojstva propolisa

Propolis služi pčelama da štite svoju košnicu od bakterija i različitih infekcija koje mogu da se razviju u košnici.

Kako je istakao Petar Ristivojević, koji je doktorirao na propolisu i koji radi na Hemijskom fakultetu u Beogradu, propolis je pčelinji proizvod i prirodno lepljiva supstanca koju pčele prikupljaju sa pupoljaka i lišća drveća i mešaju sa voskom. Prilikom tog mešanja koriste pljuvačku koja je bogata enzimima. Propolis ima biljno poreklo i postoji sedam tipova propolisa u zavisnosti od regije.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом