Читај ми!

Ris Rista se oporavio od povreda i danas se vraća u svoje prirodno stanište

Mužjak risa, koji je polovinom novembra prošle godine nađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka „Đerdap“, oporavio se i vraćen je u svoje prirodno stanište.

Рис Риста се опоравио од повреда и данас се враћа у своје природно станиште Рис Риста се опоравио од повреда и данас се враћа у своје природно станиште

Oporavak risa koga je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali uspešno je završen i spreman je za povratak u prirodu.

„Danas je poseban dan za Ministarstvo zaštite životne sredine, za zaštitu prirode Srbije, za Nacionalni park Đerdap, jer je upravo realizovan važan događaj, a to je vraćanje povređenog risa u prirodno stanište“, rekla je državna sekretarka MZŽS Sara Pavkov posle vraćanja mužjaka risa u prirodu u Nacionalnom parku Đerdap. 

Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris je markiran, opremljen GPS ogrlicom i vraćen u svoje prirodno stanište na području Nacionalnog parka „Đerdap“.

Profesor Biološkog fakulteta dr Duško Ćirović podsetio je da je ris ugrožena vrsta u Srbiji, da je ekspertska procena da ih je između 40 i 60, kao i da prvi put u istoriji Srbije imamo markiranog risa, čije kretanje ćemo moći da pratimo.

Ministarstvo zaštite životne sredine je koordinisalo akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, koji je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ris Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalog parka „Đerdap“, prva je jedinka risa koja će biti praćena na taj način u Srbiji.

GPS ogrlicom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se, pored ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji i područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 27. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару