Повратак закона из доба Мусолинија – ученици у Италији ће падати разред због лошег владања

Италијански парламент усвојио је закон који омогућава наставницима и професорима да оборе ђаке због лошег владања. Циљ нове мере је да заштити просветне раднике од агресивног понашања ученика.

Увођење оцена из владања омогућава школама да обарају ученике само на основу њиховог понашања. Ученици средњих и високих школа чије је владање оцењено са пет и мање од максималних десет пашће годину и мораће да је понављају чак иако из осталих предмета имају добре оцене.

Они који забележе шест из владања мораће да полажу тест из грађанског образовања.

Оцене из владања ће такође значајно утицати на могућност да се полаже кључни „матурита“ испит, који је обавезан за добијање завршне дипломе.

Нова мера изазвала је бурне реакције у Италији, а многи кажу да је веома слична оној коју су фашистичке власти Бенита Мусолинија усвојиле 1924. године.

Министар образовања Ђузепе Валдитара каже да ће реформа „оцена из владања“ повратити важност одговорности појединца, поштовања према другима и јавној својини и поправити ауторитет наставника.

Премијерка Ђорђа Мелони оценила је да ће промена „вратити поштовање у школе“.

Законом су такође уведене и новчане казне за агресивно понашање према просветном особљу, и то у висини од 500 до 10.000 евра.

Италијанско удружење просветара АНП подржало је усвајање закона. Од почетка ове године дошло је до драстичног повећања броја инцидената у односу на прошлу – чак 110 одсто.

Често је наставницима морала да буде указивана медицинска помоћ, а у многим случајевима главни актери инцидената били су родитељи учесника.

Председник АНП-а Антонело Ђанели истакао је да је закон корак напред.

„Ученици треба да буду позвани на одговорност и да сносе последице својих акција“, додао је Ђанели.

Ипак, координатор Националног удружења ученика Томасо Мартели оценио је да ће мера само „ојачати ауторитативну и казнену културу“.

Првобитни закон о оценама из владања из 1924. године остао је на снази све до 70-их година, пре него што је повучен из основних и средњих школа након демонстрација. Након тога је прошао кроз неколико модификација, али је 2000. године потпуно укинут.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи