Читај ми!

Њено височанство шпаргла – храна, лек и афродизијак

„Почео од саксије на тераси, а данас у Банату зарађује и до 20.000 евра годишње“, „Са хектара шпаргле убере се 20.000 евра“ – ово су само неки од наслова који стварају бајковиту слику живота од шпаргле. Има ту добре зараде истиче произвођач Драгомир Ивановић, ипак, реч је о сасвим другим сновима.

Добро дошли у рајски врт капетана поетске пловидбе. Све је почело пре петнаест година, када се из престонице преселио у Банатски Брестовац како би за себе и шпарглу пронашао „веће игралиште“. Игру је оплеменио знањем, а производњу шпаргле учинио економски одрживом и атрактивном.

„Кад људи хоће да посаде 20, 30 садница за своје домаћинство, ја им продам и кажем да саде као парадајз. Кад хоће да посаде 1.000 или 2.000 за мало пољопривредно газдинство, ја их питам: Коме ћеш ти то да продаш и који ти је праг рентабилности?" То људе богами изненади. У бизнис се не улази без плана. За хектар сам радио по захтеву Холанђана који су врло заитересовани да раде шпарглу и откупљују је у Србији јер су трошкови њихове производње неупоредиво већи“, каже Драгомир Ивановић.

Шпаргла је хрскава са укусом који подсећа на млади грашак. Живи 20 година, а јестиви изданци беру се после треће. Кроз своје биљно царство Драгомир је подигао две авеније: једну је посветио њеном величанству шпаргли, а другу смокви.

„Србија увози за 10 милиона евра сувих смокава годишње – 73 одсто из Турске и других дестинација. При томе тренутно је килограм смокве 900 динара. Морнари су ми је узимали за прекоокеанску пловидбу, јако је добра као и шпаргла пробиотик и пребиотик. Добра је за дијабетичаре, има пуно магнезијума цинка и разних других микроелемената и при том је лако сварљива“, наводи Ивановић.

А зашто је шпаргла и храна и лек и афродизијак објаснио је Драгомир у својој књизи – Кувар шпаргле.

„Шпаргла је толико потенцијално добра храна за комбинацију са малтене свим осталим јелима – месима, рибама, плодовима мора, сиревима, јајима, тестенинама, чак сам нашао рецепт за сладолед од шпаргле. Можда вам није познато да је Никола Тесла био фанатично посвећен оном што уноси у своје тело, тако да је он сваки залогај контролисао и јео је само најздравије намирнице“, истиче Ивановић.

Сазнаћете и зашто је цело село поред Париза производило шпарглу за Луја Четрнаестог. Данас је светски извоз шпаргле вредан милијарду и по долара. А највећи купци су САД и Немачка.

среда, 15. јануар 2025.
-4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње