Читај ми!

Без њега нема богатог славског ручка, како спремити посни пребранац корак по корак

Ближи се Никољдан, па они који славе већ размишаљају о томе шта да припреме за славски ручак и обрадују госте и укућане. Незаоблиазно јело на свакој посној славској трпези је пребранац.

Пребранац, старо и добро познато јело, на посној трпези је просто незаменљив. Без њега нема богатог славског ручка.  

Са овим традиционалним рецептом нећете погрешити, а овако изгледа припрема корак по корак.

Потребни састојци:

- 600 грама пасуља тетовца

- килограм црног лука и празилука 

- уље

- два до три листа ловора

- со, бибер и алева паприка

Припрема:  

Пасуљ преко ноћи оставити потопљен у води, како би се лакше скувао. Ту воду сутрадан просути, налити другу, посолити и кувати на лаганој ватри.

Немојте мешати да зрна пасуља остану цела.

Ако желите, у пасуљ можете додати и мало насецкане шаргарепе и целера, али није обавезно.

Када је пасуљ скоро скуван, оцедите, али оставите мало воде, да не би био сув. У  тигању пропржите црни лук и празилук исечен на коцкице или колутиће. 

Затим, лук и празилук сједините с куваним пасуљем и додајте суви зачин, алеву паприку и  бибер. За бољи укус не заборавите неку суву паприку и ловоров лист.  

Веома је важно да не штедите на уљу, јер када има доста уља, пребранац је најбољи (можете користити маслиново уље).

Пећи у рерни око 45 минута на 180 степени.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом