Читај ми!

Парадајз је рајско воће, и за здравље – више него користан

Верује се да се данас широм света узгаја преко 7.500 различитих врста парадајза. Парадајз има дугу историју која датира хиљадама година уназад до око 500 година п.н.е. у Мексику, где су Астецима били основна намирница и јели су је заједно са пасуљем и кукурузом.

Парадајз је рајско воће, и за здравље – више него користан Парадајз је рајско воће, и за здравље – више него користан

Парадајз је једна од намирница које су одличног укуса и које имају броне бенефите за људско здравље. Богат је извор ликопена, бета-каротена, фолата, калијума, витамина Ц, флавоноида и витамина Е.

Долази нам у разним јарким бојама, различитих је укуса и величина, а Кина, Индија, САД и Турска су водећи узгајивачи парадајза. Неке од врста парадајза имају необична имена као што су рома, бифтек, коктел, валенсија, кампари, чироки... 

Један средњи црвени, зрео, сиров парадајз (123 грама) има 22,1 калорију, 4,8 грама угљених хидрата, 1,1 грама протеина, 0,2 грама масти, 1,5 грама влакана, 15,6 милиграма витамина Ц, 9,7 микрограма витамина К, 292 милиграма калијума, 0,1 милиграма мангана, 0,1 милиграма витамина.

Такође садржи витамин Е, ниацин, пантотенску киселину, холин, бетаин, калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, цинк, бакар...

Не само да је исхрана парадајзом нискокалорична, већ се парадајз такође сматра храном са високим садржајем антиоксиданата и једним од најбољих извора фитонутријената званог ликопен на свету.

Ликопен је уско повезан са јачањем имунитета и смањењем ризика од рака. Иако већина људи повезује ликопен са црвено обојеним парадајзом, верује се да је присутан у једнако великим количинама у органском жутом, зеленом или наранџастом парадајзу.

Магични ликопен

Ликопен који се налази у исхрани парадајза има добро истражене корисне ефекте када је у питању заустављање раста тумора. Одрасли оболели од рака који су учествовали у студијама обично показују знаке регресије канцера и малигнитета тумора, када им се дају високе дозе ликопена, пише портал draxe.com.

Истраживања су показала да када се додаци ликопена дају мушкарцима који већ имају рак простате, ликопен помаже у смањењу величине тумора и заустављању ширења канцерогених ћелија.

Ликопен је такође користан за одбрану од других врста болести. Јаки докази показују да већи унос ликопена може помоћи у заштити од рака плућа, желуца, дебелог црева, оралне шупљине, дојке и рака грлића материце.

Истраживања у последњих неколико деценија открила су да људи који једу више парадајза имају мање шансе да оболе од рака простате, који је најчешћи облик рака код мушкараца у САД.

Истраживачи већ деценијама знају за ефекте на јачи имунитет хране која садржи ликопен.

Велики извештај који су објавили Краљевска болница Викторија и Универзитет Мекџил у Монтреалу истраживали су 11 студија случаја-контроле и 10 кохортних студија о употреби парадајза, производа од парадајза или ликопена за превенцију рака. Истраживачи су открили да парадајз, посебно када се једе у великим количинама, пружа значајну заштиту.

Поред ликопена, исхрана која укључује парадајз садржи низ других моћних фитохемикалија које могу помоћи у борби против широко распрострањених хроничних болести. На пример, истраживања показују да фенолне киселине које се налазе у парадајзу имају потенцијал да се боре против рака плућа због своје способности да инхибирају стварање нитрозаминских једињења у телу.

Природно антиупално дејство

Јака боја парадајза је добар показатељ количине антиоксиданата који садржи и који се боре против упале. Парадајз је посебно познат по томе што има три антиоксиданта - зета-каротен, фитоен и фитофлуен.

Ови фитонутријенти су ефикасни у смањењу запаљења које изазивају болести и на тај начин успоравају болести повезане са старењем као што су болести срца, рак, дијабетес, артритис и когнитивни пад.

Један од могућих механизама за заштитне активности парадајза је „умањивање инфламаторног одговора". То укључује инхибицију проинфламаторних медијатора (као што је смањење реактивних врста кисеоника), заустављање ослобађања проинфламаторних цитокина и промену сигналних путева азотног оксида.

Међутим, имајте на уму да прерада парадајза може значајно утицати на биорасположивост ових антиинфламаторних хранљивих материја. Због тога је добра идеја да редовно једете и сирови и кувани парадајз.

Познато је да се антиоксиданси парадајза, посебно ликопен, боре против оштећења слободних радикала и на тај начин штите срце од оксидативног стреса.

Неке студије су откриле да третман екстрактом парадајза богатим антиоксидансима такође може смањити висок крвни притисак, природно снизити холестерол и побољшати здравље крвних судова.

У студији из 2002. године, откривено је да здраве одрасле особе које су једну недељу уносиле ликопен у облику сока од парадајза, парадајз соса и меких гел капсула имају значајно ниже нивое ЛДЛ холестерола у поређењу са контролним групама.

Такође, лутеин који се налази у парадајзу такође може помоћи у спречавању или успоравању задебљања артерија.

Оксидација је најшире прихваћена теорија за развој атеросклерозе, односно отврдњавање и задебљање артерија које може довести до кардиоваскуларних болести. Парадајз као добар извор калијума може помоћи у спречавању проблема са крвним притиском.

Улога лутеина 

Заштитно једињење које се зове лутеин налази се у парадајзу и веома је здраво за ваше очи. Лутеин се често проучава у погледу здравља очију јер штити мрежњачу ока која нам је потребна за здрав вид. Ретина је посебно осетљива у старости због дуготрајног оштећења УВ зрачења и оксидативног стреса од других фактора. Међу многим каротеноидима присутним у телу, само лутеин и зеаксантин се налазе у оном делу ока где је светлост фокусирана сочивом, званом макула лутеа.

Када је реч о борби против рака коже храном, парадајз би требало да буде на врху ваше листе. Парадајз је одличан извор витамина Ц, а витамин Ц је кључан за одржавање имунитета, еластичности, изгледа и тена коже јаким у старијој доби.

Једна ствар коју треба напоменути је да је витамин Ц у исхрани парадајза највише концентрисан у супстанци налик гелу која окружује семе парадајза.

Ликопен је повезан и са бољим здрављем костију, посебно код старијих људи. Студија која је испитивала ефекте дијететских извора ликопена у исхрани старијих жена открила је да су они којима је недостајао значајан унос ликопена били у већем ризику од болести повезаних са костима и вероватно остеопорозе.

Због тога се парадајз и друга храна која садржи ликопен препоручују као део исхране против старења и исцељења.

недеља, 24. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње