Колико су козји сир, млеко и сурутка заиста – здрави

Од почетка пандемије коронавируса, повећана је потражња и продаја козјег млека и млечних прерађевина. Иако се верује да козје млеко помаже опоравку од коронавируса, нутриционисти са опрезом говоре о предностима било које појединачне намирнице.

Готово две деценије Радисав Рацковић узгаја козе на породичном имају у Љубићу. Сада их је у стаду четрдесетак. Након јутарње муже, свеже млеко свакодневно доставља купцима на кућни праг. Потражња је каже велика, нарочито у последње две године.

„Достављам млеко на адресу, људи ме зову, кажу где живе, и ја им донесем на врата. Имам сталне муштерије, имам нове муштерије, људи зову, траже, хоће здраво да се хране. Цена је од јануара ове године 250 динара, била је 200“, прича Радисав.

Поред млека, доста је тражен и козји сир, као и сурутка. Купци долазе и у домаћинства појединих произвођача.

„Интересују се сви, поготово после ове короне, за сир, млеко и за сурутку, доста за сурутку, тако да су то обично старе муштерије – долазе овде и узимају, не идемо нигде“, каже Смиљана Милутиновић из Мршинаца.

Од почетка пандемије коронавируса, на пијаци је у редовној понуди козје млеко и прерађевине. Иако је сир доста скупљи од крављег, килограм кошта и до 1.000 динара, купаца има.

„Заинтересовани су све више после коронавируса, баш је велика продаја козјих производа. Све се продаје, и сир, и сурутка, и млеко кисело, јогурт, сиреви млади, зрели", рекла је Зорица Достанић из продавнице млечних производа.

Иако се верује да козје млеко помаже опоравку од коронавируса, нутриционисти са опрезом говоре о предностима било које појединачне намирнице.

„Козје млеко је лако сварљиво и због тога се врло брзо апсорбују витамини и минерали, и у комбинацији са правилном и разноврсном исхраном, свакако може да утиче и на јачање организма и побољшање имунитета, али сама намирница, само козје млеко, не може да буде нити лек, нити превенција здравља. Само и искључиво у комбинацији са избалансираном исхраном која подразумева унос свих седам група намирница свакодневно“, објаснила је Соња Никачевић, нутрициониста.

Иста правила важе и за употребу козје сурутке, која има храњиве материје које могу да помогну јачању имунитета али, како наводи нутрициониста, само у комбинацији са свим другим избалансираним намирницама у исхрани.

уторак, 05. новембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње