Читај ми!

Сремуш је спаситељ који ће очистити и заштитити наш организам

Рано пролеће је време када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сремуш, невероватно лековита и веома укусна биљка. Новинар и народни травар Момчило Антонијевић открива како се користи и за шта се употребљава ова биљка, која се у народу назива и дивљи бели лук или медвеђи лук.

По народном веровању сремуш је прва ствар коју медвед поједе кад се пробуди после дугог зимског сна. Наводно, ово је још један доказ да животиње инстинктивно знају шта је добро за њихово здравље, јер је сремуш иделно средство за чишћење организма од токсина накупљених током зимских месеци.

„То што важи за медведе, важи и за људе“, наглашава Момчило Антонијевић. „Свима искрено препоручујем да искористе ове ране пролећне дане када је сезона сремуша у току. Може да се купи и на пијацама, а можете да га уберете и сами“, додаје народни травар.

После тог зимског периода, када смо јели јако много масне хране, која не делује добро на наш кардиоваскуларни систем, сремуш се појављује буквално као спаситељ, који ће да очисти наше крвне судове и помогне нашем срцу да нормално ради, наглашава Антонијевић.

„Да бисмо постигли потпун ефекат и очистили организам, потребно је да сремуш једемо сваки дан, у континуитету две недеље“, наглашава народни травар.

Сремуш може да се користи само као свеж. Не може да се суши нити конзервира на било који начин, осим да се направи тинктура. Такође, било би добро сремуш што мање сецкати.

Делује и на бактерије и на гљивице

Доказано је чак и антивирусно дејство сремуша, посебно на вирус грипа и неке друге вирусе.

Количина етеричних уља и активних једињења у сремушу је таква да бактерије не могу да постану резистентне. Сремуш, као и његов питоми рођак, бели лук, садржи сумпорна једињења која делују антибактеријски.

„Уколико имате системску кандидијазу, идеално би било да користите сремуш, пошто он садржи и пребиотике, једињења која су заправо храна за корисне бактерије у нашем организму, како бисмо победили гљивичну инфекцију која се појавила у нашем телу“, додаје Антонијевић.

Како се припрема

Сремуш може да се пржи са јајима, може да се додаје у проју са сиром, може да се меси хлеб са сремушом, али генерално, уколико га користимо да очистимо кардиоваскуларни систем, најбоље је да буде свеж.

Момчило Антонијевић препоручује и један занимљив рецепт за припрему салате од сремуша. Потребно је исецкати једну везу сремуша на крупније комаде. Од зачина ставити само мало соли и кисело млеко, по могућству овчије. Уместо уља, додати мешавину млевених семенки – рецимо сирову бундевину голицу и сунцокрет.

Капи од сремуша

Капи од сремуша за чишћење крвних судова, против повишеног холестерола и високог притиска, превентивно делују против срчаног и можданог удара.

Сто грама што свежијих листова сремуша доборо опрати, исецкати и ставити у чисту теглу, па прелити са 300 милилитара седамдесетопроцентног алкохола. Теглу добро затворити, промућкати и оставити на тамном и хладном месту две недеље, уз чешће мућкање.

Након две недеље течност процедити, оставити да се избистри, па пажљиво одлити од евентуалног талога. Сипати у чисте стаклене бочице и чувати на тамном месту.

Пије се три пута на дан по 15 капи размућених у млаком чају од ланеног семена. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару