четвртак, 23.03.2017, 10:14 -> 11:06
Извор: РТС, Индипендент
Кафа са чоколадом повећава распон пажње
Истраживачи Универзитета Кларксон у Њујорку открили су да комбинација кафе и чоколаде, напитак познатији као мока кафа, повећава распон пажње и умањује негативне ефекте чистог кофеина на расположење.
Научник Универзитета Кларксон Али Булани, у сарадњи са Универзитетом у Џорџији, испитао је акутни ефекат куваног какаоа на пажњу, мотивацију за обављање когнитивног рада и осећај анксиозности, енергије и умора.
Булани је објаснио моћ моке: „Какао повећава проток крви у мозгу, што повећава моћ спознаје и пажње. Сам кофеин, без икаквих додатака, може да повећа анксиозност. Овај пројекат је утврдио да какао умањује ефекте анксиозности које производи кофеин“.
У студији која је трајала скоро годину дана, учесници су пили или кувани какао, какао са кофеином, кофеин без какаоа, или плацебо топли напитак у којем није било ни кофеина ни какаоа. Након што су попили напитке, учесници су обавили низ задатака како би се оценило њихово расположење и когнитивне функције.
Истраживачи су открили да су особе које су пиле обичан какао правиле мање грешака у вези са недостатком пажње.
Али након додавања кофеина у какао, „когнитивни ефекти“ су појачани, а „ефекти који провоцирају анксиозност“ код особа које су пиле само кафу су смањени.
„Резултати тестова показују да су какао и кофеин добар избор за студенте и било кога ко треба да побољша пажњу“, наводи Булани.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар