Читај ми!

Лекари подсећају – не игноришите промене на кожи, идите на превентивне прегледе

Од јуна до септембра, дерматолози су спровели акцију бесплатних превентивних прегледа коже у местима у којима нема дерматолога или их нема довољно. Током ње су прегледали више од 1. 600 грађана. Акцију је организовало Удружење дерматовенеролога Србије уз подршку министарства здравља и РТС-а.

Да провере стање коже, у претходном периоду желели су и млађи и старији. Готово у сваком месту у којем су били,дерматолози су у првом сату открили и прве озбиљније промене на кожи.

„Укупно смо имали 1647 пацијената -281 суспектну промену, а од тога чак 32 меланома што је изузетно велики број и што говори о значају ових бесплатних дермоскопских прегледа.Током ових прегледа обавили смо разговоре са тим људима, да поведу рачуна о свом здрављу, да не чекају, промене неће нестати, него одмах да се јаве дерматологу“, рекла је проф. др Даница Тиодоровић,председница Удружења дерматовенеролога Србије.

Највише малигних промена лекари су открили у Војводини.

„Кампању смо почели и завршили у Војводини и ту смо имали највећи број меланома.У Темерину за два дана дијагностиковали смо 11 меланома,а у Сенти 8. Са повећаним ув индексом, неадекватним понашањем на сунцу, професионаним излагањем на сунцу, претежно сеоско становништво , баве се полопривредом, не штите се од сунца и приликом прегледа видели смо већ прегоревање на кожи, као и знаке хроничног оштећења“, рекла је проф. др Даница Тиодоровић.

Лекари подсећају – не игноришите промене на кожи, идите на превентивне прегледе

„Треба да прегледамо своју кожу, да оно што је новонастало, нешто што знамо да стоји, али се значајно променило јесте нешто због чега треба да одемо код лекара.То не значи да је то малигно, то не значи да ће нешто страшно да се деси, али међу таквим променама може да се сакрије она коју не желимо и то је први сигнал да се оде код лекара“, рекао је проф. др Душан Шкиљевић, Удружење дерматовенеролога Србије.

„Превенција је приоритет, зато што са једне стране омогућава да на време препознамо и спречимо одређења обољења раном дијагностиком, раним откривањем, а са друге стране да растеретимо здарвствени систем.Очување здравља нема цену и зато министарство здравља у свој приоритет ставља превентивне програме“, рекао је проф. др Небојша Тасић, саветник министра здравља.

Онима који су учествовали у акцији бесплатних превентивних прегледа коже додељење су захвалнице, међу њима и новинаркама РТС-а.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи