Читај ми!

Кинеска индустрија чипова напреднија него што се претпостављало – Јапанци имају доказ за то

Јапанска компанија открила да је технолошки заостатак кинеске индустрије полупроводника за светским лидером Тајваном знатно мањи него што се спекулише на Западу и износи само око три године.

Када је америчка влада пре две, три године започела програм санкција НР Кини, којим тој земљи треба да се онемогући приступ најсавременијим чиповима, који се уз мноштво америчких патената највећим делом производе на Тајвану и у Републици Кореји, западни медији су спекулисали претпоставком да кинеска индустрија полупроводника касни десетак година за тајванском, која је најнапреднија на свету.

Очекивало се да ће Пекингу требати пуно времена да уз гигантска улагања надокнади тај заостатак, те да ће најмногољуднија земља света услед тога искусити озбиљне проблеме у развоју електронске, аутомобилске, телекомуникационе и војне индустрије.

Међутим, медији у Источној Азији ових дана пишу о интересантном открићу јапанске компаније „Теканалај“, која се бави анализом индустрије полупроводника и стога раставља различите уређаје, те проучава њихов састав и технолошки ниво. Наиме, то јапанско предузеће је упоредило два модела паметних телефона произвођача „Хуавеј“, који се први нашао на удару америчких технолошких санкција још за време владе бившег председника Доналда Трампа: један произведен 2021. и један пуштен на тржиште у априлу ове ("Pura 70 pro"). 

Оба модела садрже чип „Кирин 9010“, али је онај из 2021. године на кинеску наруџбу, по дизајну „Хуавеја“, производила чувена тајваска компанија "TSMC", која важи за најнапреднијег произвођача логичких чипова на свету, док је онај из 2024. произвео кинески див "SMIC". 

Мали заостатак који потврђује неделотворност америчких санкција

Анализа јапанске компаније је показала да чипови које производи кинески "SMIC" имају укупну површину од око 118 милиметара квадратних, те да је размак између електричних кола на њима седам нанометара, у односу, на 107 квадратних милиметара, односно, размак од пет нанометара, који се могу видети на чиповима тајванског произвођача "TSMC". 

Моћ чипа тим је већа што је мањи размак између кола на њима, па је несумњиво да тајванска компанија поседује предност у односу на кинески "SMIC". Ипак, према оцени јапанских стручњака она износи око три године, тј. осетно је мања него што се предвиђало у време када су америчке власти, користећи као изговор присуство америчких патената, одлучиле да забране не само својим већ свим светским компанијама које те патенте користе да продају кинеским предузећима савремене чипове промера испод 14 нанометара. 

Јапански инжењери сматрају да је чип промера седам нанометара кинеске компаније по својим карактеристикама врло близак чипу са промером од пет нанометара тајванског "TSMC"-а, који иначе већ производи и микрочипове на којима је размак између електричних кола само три нанометра.

Они су и констатовали да су, од 37 полупроводника нађених у „Хуавејовом“ моделу "Pura 70 pro" из ове године, чак 32 дизајнирана и произведена у Кини, док су преостали били јужнокорејског и немачког порекла (што се може приписати коришћењу залиха набављених пре почетка спровођења санкција).

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару