Читај ми!

Нови паметни телефон Хуавеја у потпуности се ослања на домаће чипове

У техничким приказима новог паметног телефона произвођача „Хуавеј" „мејт 60 про" стоји да су сви чипови у њему домаће кинеске производње, јављају медији у Источној Азији. Они оцењују да то представља нови, значајан развој ситуације у технолошком „рату чиповима" између САД и Кине.

 Нови паметни телефон Хуавеја у потпуности се ослања на домаће чипове Нови паметни телефон Хуавеја у потпуности се ослања на домаће чипове

Далекоисточни медији ових дана су с интересовањем пропратили чињеницу да је у Народној Републици Кини током августа у продају ушао нови модел произвођача паметних телефона „Хуавеј", који је, верује се, први у историји те компаније који садржи чипове домаће производње.

Модел „мејт 60 про", тврде познаваоци прилика, одлично се продаје у Кини и, поред стандардно доброг екрана и камера, поседује напредне карактеристике, као што су велика брзина обраде података (5Г) и јединствена могућност да се користи за позиве преко сателита.

Оно што је у овом тренутку можда битније од тих изврсних техничких карактеристика је чињеница да је кинеска корпорација по први пут од када се нашла на удару серије америчких санкција 2019. избацила уређај који се у целини ослања на чипове домаће производње.

Америчким санкцијама „Хуавеју" је било ускраћено коришћење свих патената западног порекла који налазе примену у телефонији, због чега је био присиљен да самостално изнађе стотине нових технолошких решења. Кинеска компанија је због тих санкција изгубила десетине милијарди долара и склизнула из елитног друштва пет највећих светских продаваца паметних телефона (у којем је почетком 2020. заузимала сам трон), те била присиљена да опстанак тражи у изради сервера и продаји инфраструктуре и патената за 5Г мрежу.

По први пут домаћи чипови

Сада се, међутим, чини да се „Хуавеј" на велика врата враћа на тржиште паметних телефона, где су у међувремену неометано владали „Епл", „Самсунг", „Сјаоми" и други.

Посебно битна је чињеница да нови модел „Хуавеја" садржи више чипова домаће производње, међу којима је и напредни процесор с електричним колима промера само седам нанометара.

Вашингтон је прошле године забранио продају софистицираних полупроводника кинеским компанијама у настојању да успори економски развој Народне Републике Кине и очува предност у производњи најнапреднијих чипова коју у односу на Пекинг има његов војнополитички блок, односно, вишедеценијски савезници Тајван и Република Кореја. Америчке санкције заправо се односе на све чипове промера 14 нанометара и мање, односно, обухватају и оне који су знатно мање софистицирани од чипова који се уграђују у телефоне из серије „мејт".

Закаснеле санкције?

Треба напоменути да мада је санкције увела америчка влада, оне у пракси спречавају и стране (тајванске, јужнокорејске, јапанске и холандске) компаније да Кинезима испоручују чипове, материјал, опрему и знање за њихов дизајн и израду, јер америчка предузећа поседују патенте у свим сегментима индустрије чипова.

Отуд, стране компаније које не удовоље америчкој влади када је у питању прекид веза са кинеским муштеријама и саме ризикују забрану коришћења тих патената. То, практично, значи да су Кинези сада у потпуности препуштени себи када су у питању дизајн и производња напреднијих чипова.

„Хуавејов" нови телефон, међутим, сугерише да су те америчке санкције окасниле, односно, да Кина већ поседује функционалне и поуздане чипове промера седам нанометара, што значи да њена електронска, па и војна индустрија, неће бити ометене у мери у којој су се надали у Вашингтону.

Чипови из породице „кирин", примењени у најновијим телефонима „Хуавеја", су производ домаће кинеске компаније „СМИЦ", која је и сама на листи црној листи кинеских ентитета америчког Министарства трговине против којих се проводе забране извоза и инвестирања.

Тајванска компанија „ТСМЦ" задржава предност у односу на кинеске и друге конкуренте јер већ производи моћне чипове чија су кола промера само три нанометра, што његовим, сада углавном западним и јапанским муштеријама, нарочито даје предност у производњи суперкомпјутера. Ипак, јасно је, сматрају стручњаци у Источној Азији , да је технолошки јаз између америчких војнополитичких савезника и Пекинга када су у питању чипови мањи него што се то веровало у Вашингтону, нарочито ако се испостави да „СМИЦ" производи поменуте чипове масовно, односно, да није реч просто о ограниченом, пробном контингенту.

Питање чипова који се уграђују у „Хуавејове" телефоне „мејт" стога је доспело и пред америчке конгресмене, који сада траже пооштравање санкција. Оно се појавило и у питањима америчких новинара упућеним саветнику председника Бајдена за безбедност Џека Саливена.

Зато поједини коментатори у Источној Азији већ повлаче паралеле са космичком технологијом, односно, чињеницом да су САД кроз санкције средином прошле деценије покушале да драстично успоре развој кинеске технологије за освајање Свемира, али да кинески космички програм не само да није стао, већ је та азијска држава изградила сопствену свемирску станицу и сада самостално ради на истраживању Месеца и Марса.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво