Читај ми!

Има и тетиве и лигаменте – Швајцарци направили роботску шаку помоћу три-де штампача

У Швајцарској су истраживачи недавно користећи три-де штампач направили роботску шаку која има синтетичке кости, лигаменте и тетиве, користећи иновативну технику ласерског скенирања.

Нова технологија штампања, коју су развили научници са Техничког факултета у Цириху и компанија „Инкбит“, омогућава ефикасно три-де штампање меких, еластичних и чврстих материјала истовремено, што је довело и до стварања сложених структура, попут роботске шаке.

Налази швајцарских експерата и узорци примене роботске шаке објављени су у часопису Природа.

„Направили смо роботске шаке тако што смо изливали заједно различите материјале у једну структуру, и то силиконску масу, три-де штампана влакна, све смо то спојили у роботску шаку. Сада можемо да је направимо на основу скенирања људске шаке којој можемо да дамо тетиве, лигаменте, кости. Све се то догађа у само једном процесу штампања што нам омогућава жељену прецизност”, рекао је Роберт Качман, професор роботике.

Швајцарски тим је употребио пластику која се може савити а затим вратити у првобитни облик што је веома важно за прављење флексибилних делова, попут лигамената роботске шаке.

Област Меке роботике која је у замаху тиче се развоја робота који су безбеднији за рад са људима и боље управљају деликатним предметима.

„Ова роботска шака још не може да замени људску и да се адекватно користи, али је ово први корак који нам омогућава три-де штампом убрзамо процес – од идеје до завршног прототипа са којим се може радити и схватити шта још треба побољшати”, каже Томас Бухнер, студент постдипломских студија на Техничком факултету у Цириху.

Традиционални три-де штампачи раде тако да се наноси слој по слој материјала на свакој тачки и користи УВ лампа да се одмах поправи сваки нанесени слој, ако је то потребно.

У том процесу се до сада користила само одређена врста пластике која се брзо стврдне. Швајцарски научници су сада то променили.

„Ова технологија је омогућила да меки делови буду заиста еластични, да имају низак ниво вискозности, када их додирнем они се враћају у пређашње стање. То нам је омогућило да имамо природнију роботску шаку него до сада”, додао је Бухнер.

Та нова технологија штампе коју је развила компанија „Инкбит“ користи пластику која је еластичнија, трајнија и чвршћа. Функционише тако да се уместо нанесених слојева један на други сада додаје ласерски скенер на три-де штампач.

Тај скенер проверава да ли на сваком слоју има неравнина или неједнаких делова, па уместо да се грешке накнадно поправљају штампач може да промени количину материјала који користи за наредни слој и тако обезбеђује да се све уклапа.

Швајцарски експерти кажу да ће наредни корак бити истраживање нових могућности и поправљање технологије за неке сложеније структуре и примене.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару