Читај ми!

Кина развија сопствену комерцијалну комуникациону сателитску мрежу налик Масковом „Старлинку“

Кина поседује сопствену мрежу сателита за навигацију, која је пандан америчком ГПС-у, која се осим за потребе војске и полиције користи и за функцију навигације у цивилним паметним телефонима произведеним у тој земљи. Сада, међутим, Пекинг ради и на развоју своје мреже сателита постављених ниско над Земљом, налик америчком „Старлинку“, која би омогућила коришћење интернета.

Нови модел паметног телефона кинеске компаније Хуавеј привукао је пажњу медија у контексту технолошког рата који Вашингтон спроводи против Кине, јер су се у њему нашли домаћи чипови промера седам нанометара које Кина теоретски не би требало да може да произведе масовно, с обзиром на низ санкција које су САД (и њени војнополитички савезници) увеле против ње у области полупроводника.

Међутим, технички гледано, модел мејт 60 про, који је на кинеско тржиште изашао почетком септембра, одликује још једна важна карактеристика то да омогућава комуникацију преко домаће мреже сателита.

С тим у вези, медији у Азији ових дана су усмерили пажњу и на кинески сателитски навигациони (или, прецизније речено, навигационо-комуникациони) систем BeiDou, који је пандан америчком ГПС-у (Глобалном позиционом систему) и руском ГЛОНАС-у.

Повезивање паметних телефона са системом BeiDou, наглашавају кинески стручњаци, представља велики искорак у смислу комерцијалне употребе тог система, чији је развој почео деведесетих година прошлог века и који је дуго био намењен искључиво за потребе војске и полиције.

Међутим, у јануару 2023, тврди кинески сајт посвећен економским питањима Каисин, око милијарду и по паметних телефона било је повезано са том сателитском мрежом када је у питању функција навигације. Заправо, 98 одсто паметних телефона који се продају у Кини сада се за навигацију ослања на BeiDou.

Технолошка независност

Први сателити који творе физичку основу BeiDou-а лансирани су 2000. године, како би се кинеској Народноослободилачкој армији омогућило да буде независна од америчког ГПС-а када је у питању навигација авиона и бродова или навођење ракета.

Дванаест година касније систем је почео да пружа услуге навигације и комуникације ван територије Кине, у Азијско-пацифичком региону, да би 2020. његов захват коначно био проширен на читав свет.

Сада кинеска влада ради на његовој комерцијализацији, односно, пројектовању и изградњи нових сателита који би омогућили даље проширење те мреже за цивилне потребе.

Ширењу употребе BeiDou-а у цивилне сврхе, допринео је технички напредак у преносу енергије, пишу кинески медији, односно, чињеница да сада на систем могу да се прикључе уређаји снаге три вата (што укључује паметне телефоне), у односу на десет вати, колико је раније било потребно.

Међутим, сателити у његовом саставу се налазе високо изнад Земље, због чега су сигнали за комуникацију слаби, и још немају довољно канала да би омогућили услугу комуникације великом броју корисника.

Зато, тврде кинески стручњаци, да би функција позива и слања порука преко сателита каква је уграђена у најновији модел Хуавејевог телефона заиста опстала, потребно је да Пекинг лансира низ сателита који би орбитирали ниско над Земљом и на себе преузели интернет, слично сателитској мрежи Старлинк, коју је изградио амерички милијардер Илон Маск.

Иначе, Кина је још 2020. године Међународној телекомуникационој унији (ITU) поднела план за успостављање мреже од близу 13.000 комуникационих сателита, од којих би 300 требало да буде лансирано до краја ове деценије.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво