Читај ми!

Професор оборио половину апсолвената јер је ChatGPT преузео заслугу за њихове радове

Професор на тексаском Пољопривредном и машинском универзитету оборио је половину својих апсолвената након што је ChatGPT утврдио да је написао њихове радове – што није тачно. Једини проблем у целој причи јесте то што ChatGPT није дизајниран да проверава садржај који сâм генерише.

У једном од безброј примера погрешног коришћења четботова и непознавања њихових могућности, професор др Џаред Мам оптужио је више од половине студената завршне године за варање, због чега је тексаски универзитет испрва чак одложио издавање диплома.

Мам је послао својим студентима имејл у ком их је обавестио да ће већина апсолвената добити нула поена на својим задацима јер је њихова претходна два задатка „провукао“ кроз ChatGPT, а тај програм је утврдио да је он написао те радове.

„Копирао сам ваше одговоре у ChatGPT и програм ми је рекао да је генерисао тај садржај“, навео је Мам, пише Ролинг стоун.

Када су му студенти пришли истичући да нису варали, већ да су они заиста писали радове и приложили временски означене „гугл док“ фајлове (пре него што се ChatGPT појавио у широкој употреби) професор им је одговорио: „Не оцењујем ср**е вештачке интелигенције.“

Резултат је да је већини апсолвената, који су већ дипломирали, универзитет стопирао издавање званичних диплома. Мам им је понудио да поново ураде последња два колоквијума ако желе да избегну негативну оцену.

Међутим, ChatGPT није осмишљен да проверава и идентификује садржај који је генерисала вештачка интелигенција, укључујући и садржај који је сам генерисао. Постоје специјализовани програми за то, попут Winston AI и Content at Scale, који су специфично намењени томе.

То признаје и компанија OpenAI која је направила ChatGPT. Програм такође може да се наведе, уз мало „подстрека“, да изнесе потпуно нетачне тврдње, па чак и да фабрикује примарни извор информације, наводи Вашингтон пост.

Професор Мам, који предаје пољопривреду и природне ресурсе, није се одазвао на позиве медија. Тексаски универзитет рекао је да истражује случај.

„Ниједан студент није оборен нити му је ускраћено дипломирање због овога. Професор ради са студентима како би одредио да ли је вештачка интелигенција коришћена у писању задатака“, поручили су из установе.

Издавање диплома, међутим, за сада ће бити одложено док се не окончају појединачне истраге.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво