Читај ми!

Ка-25 и Ка-28, како је ЈНА чувала Јадран од непријатељских подморница

Припрема од напада и са истока и са запада, који се никада није догодио, најбоље описује историју Југословенске народне армије. Тако је било и у Ратној морнарици која је имала противподморничке хеликоптере, као одбрану од потенцијалних непријатеља, Италије и Албаније.

Екипа емисије Дозволите… посетила је Музеј ваздухопловства у Сурчину, јер се ваздухопловна историја ових простора чува баш у њему.

Југословенска народна армија спремала се за одбрану од непријатеља и са копна, из ваздуха и са мора. На Јадранском мору, Италија и Албанија су током 60-их и 70-их јачале флоту подморница.

Југословенски одговор био је стварање противподморничке авијације.

Најпре су набављени совјетски противподморнички хеликоптери Ми-14, који ипак нису могли да испуне све задатке, па је ЈНА одлучила да купи, такође совјетске хеликоптере „Камов“ Ка-25, а касније и Ка-28.

„Почетком седамдесетих година у употребу се уводи хеликоптер Ка-25 који је био право откровење у том тренутку и најбољи противподморнички хеликоптер СССР-а“, каже за РТС Дарко Младеновић, кустос Музеја ваздухопловства.

А ако је нешто најбоље у Совјетском Савезу, онда ће сигурно бити добро и за Југославију. Убрзо се разматра набавка и први пилоти и оператери шаљу на преобуке на полуострво Крим. Сви су припадали 784. противподморничкој ескадрили смештеној у Дивуљама код Сплита.

Прво јавно приказивање „Камова 25“ било је 9. маја на војној паради 1975. године у Београду. Током службе, посаде југословенских „Камова 25" увежбавале су откривање и уништавање непријатељских подморница, али су такође и коришћени као радарске платформе за потребе ударних поморских снага и навођење домаћих подморница.

Модернизација

Временом су опрема на Ка-25, као и сам хеликоптер, дотрајали и ЈНА је набавила нове хеликоптере. Избор је пао на наследника 25-це, Ка-28.

„Основна разлика између хеликоптера Ка-25 и Ка-28 је између осталог у самој опреми коју хеликоптери носе. Ка-28 наравно има побољшану авионику, има побољшане све уређаје које служе за лов на подморнице. Осим тога, има знатно модерније и јаче моторе, што је заправо била основна замерка за Ка-25 и може да понесе више терета и савременија убојна средства", додаје Младеновић.

Југословенска народна армија планирала је набавку 12 хеликоптера Ка-28, која се није догодила због избијања грађанског рата деведесетих година.

Како не би пали у руке хрватских паравојних јединица, хеликоптери су се из базе Дивуље код Сплита пребацивали од места до места.

„Ови хеликоптери бивају повучени у дубину територије из Хрватске у близини Мостара. Ту су имали нека ратна дејства за извиђање, односно корекцију артиљеријске ватре. Због избијања ратних дејстава у непосредној близини Мостара хеликоптери се пребацују на свој коначни базни аеродром у Подгорицу. Током ратних дејстава 1999. ови хеликоптери нису имали никакву функцију“, закључује Дарко Младеновић.

Од првобитних шест, сачуван је један Ка-25 и оба Ка-28. Сва три хеликоптера могу се видети у Музеју ваздухопловства у Сурчину.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару