Давид против Голијата – Јутјубери прете тужбом „Јутјубу“

Немачки продуценти видеа на платформи „Јутјуб“ желе да туже гигантски концерн јер су незадовољни алгоритмом који им смањује приходе од реклама. Желе да буду признати као „запослени“ на овој платформи.

У петак је истицао рок који су немачка „Унија Јутјубера“ и синдикат „ИГ Метал“ поставили дивовској видео-платформи тражећи боље услове рада за продуценте видеа.

„Ако не буде одговора, онда ћемо морати мало да затегнемо ствари и повећамо притисак“, каже за Дојче веле Роберт Фус из синдиката, пре него што је ултиматум истекао.

Међутим, Јутјуб је у последњи час одговорио и сада би требало да буду покренути разговори.
Раније је на упит Дојче велеа компанија избегла да се изјасни о постављеном року, саопштивши да се „сваке године састају са стотинама“ произвођача садржаја и да су у „сталној размени мишљења са свим актерима“.

Немачки Јутјубери и синдикат ипак и даље говоре о могућности тужбе, верујући да платформа крши прописе о заштити података и радничка права. Та алијанса која се сада бори против Јутјуба је на први поглед чудна - „ИГ Метал“ је иначе велики синдикат који заступа индустријске раднике. Али овде се не ради о плати или праву на одмор, већ о нетранспарентности Јутјуба када је реч о алгоритму и пласирању реклама.

Мање пара од реклама

Све је почело праћкама. Наиме, Јерг Шправе се на Јутјубу прославио својим каналом "The Slingshot Channel" на којем тестира праћке и катапулте које сам прави. Тако је рецимо направио самострел за оловке или праћку за кондоме.

Шправе је имао среће и вештине да многи његови видо-снимци постану врло популарни на интернету и тако је добро зарађивао. Јер више кликова значило је више пара од реклама.
Но пре две године је Јутјуб променио правила игре.

Фирмама које се рекламирају на овој платформи понуђено је „пријатељско окружење“ у којем могу да пласирају своје рекламе. Снимци које објављује Шправе су рецимо оцењени као делимично насилни јер се у њима приказује „оружје“ - његови приходи од реклама су стрмоглаво пали.

„Јутјубер је посао из снова за многе младе људе“, наводи Шправе у једном свом актуелном видеу. Али сада је то, тврди он, ноћна мора, јер више није могуће да се заради за живот.

Зато је прошле године основао „Унију Јутјубера“, прву такву интересну групу у овој бранши. На Фејсбуку група броји преко двадесет хиљада чланова.

„Изгледа као да Јутјуб више на својој платформи не жели независне Јутјубере“, истиче Шправе. Тврди да се видеи обичних људи цензуришу, одсецају од реклама или се читави канали блокирају.

Насупрот томе, додаје он, медијски концерни и познати имају повлашћен положај. То можда има везе са критикама којима су већ годинама изложени Јутјуб и друге друштвене мреже, наиме, да се недовољно боре против насилних и дискриминишућих садржаја.

Пре две године, баш у време када је Јутјуб променио алгоритам за рекламе, у Немачкој је на снагу ступио закон који концернима прети милионским казнама уколико релативно брзо не уклањају садржаје који су „вероватно противзаконити“.

Да ли су Јутјубери „радници"?

Шправе, остали Јутјубери и синдикат сада траже да Јутјуб отворено објави на основу којих правила брише снимке или их одсеца од реклама. Осим тога желе да имају саговорнике у концерну као и савет у којем би били окупљени продуценти видеа који би били консултовани о правилима платформе.

Формално Јутјуб није послодавац онима који објављују на тој платформи. Па ипак синдикалац Роберт Фус види једнострану зависност.

„Не постоји принуда у смислу да рецимо Јутјубери морају сваког дана у 14 часова да поставе по један видео. Али постоји посредна условљеност јер су Јутјубери стално принуђени да испоручују нови материјал јер ће иначе путем алгоритма пасти у запећак“, објашњава Фус за Дојче веле.

Синдикат зато прети да ће извести Јутјуб пред суд како би се проверило да ли се ради о „привидној самосталности“ каква је у Немачкој забрањена. Такав однос настаје када запослени наводно раде самостално, као фриленсери, али су заправо зависни од једног послодавца.

У најгорем случају по Јутјуб, платформа би морала ретроактивно да уплати здравствено и пензионо осигурање, као и да Јутјубери буду као и класични радници заштићени од неутемељних отказа.

Но, стручњаци за радно право мисле да је то пустоловна тужба и не виде много изгледа на успех.

Синдикати се прилагођавају савременим кретањима

Па ипак, синдикати откривају нови пословни свет у којем се топе границе класичног радништва и самосталних предузетника. У том свету су рецимо и возачи који услуге нуде преко платформе Убер. Недавно је суд у Швајцарској дао за право једном возачу, третирајући га малтене као запосленог ове компаније.

„ИГ Метал“ највише полаже на то да дигиталне компаније саме пристану на кодексе понашања и боље третирају оне без којих не би могле ни да постоје. Тај синдикат је учествовао у изради кодекса који су потписале мање платформе попут Clickworker, Crowd Guruil и Bugfinders.

Тешко је замислити да би се гигант попут „Јутјуба“ обавезао на нешто једном немачком синдикату. Ипак, синдикалац Фус је оптимиста.

„Солидарност и правда морају имати место у радном свету и друштву. Када се друштво мења, онда се ми управо залажемо да ове вредности важе и у промењеним условима“, сматра саговорник Дојче велеа .

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи