Аутомобил који види и чује

Да ли аутомобили могу да виде и чују, селекционишу информације и уместо возача спрече саобраћани удес? На ова питања полако али сигурно добијамо одговор у лабораторијама за аутономну вожњу у Немачкој где се развија трећа генерација уређаја који комуницирају са околином али и самим возачем. Први интелигентни аутомобили већ возе улицама и стичу знање, а екипа РТС-а могла је на лицу места да види шта све ова возила могу да ураде да би спречила удес.

У „Мерцедесовим" погонима у Баблингену-Синделфингену имали смо прилику да видимо аутомобил који види и чује системом радара камера и микрофона 360 степени у круг али и на дистанцама од 200 до 300 метара, тако да овакаве информације могу битно да утичу на сигурност вожње.

Прва генерација оваквих уређаја већ је уграђена у серијску производњу, али је реч о томе да ова трећа генерација може сама да одлучује и у случају опасности преусмери вожњу без воље возача у сигурносни мод и тиме изебегне саобраћајни удес.

Примера ради, кренућете у непрописно претицање, аутомобил ће приметити да вам нешто долази у сусрет, и сам ће се вратити у возну траку. Ниаме, после система за аутоматско кочење овакви системи су памтени и интелигентни системи који прате ваше рекције за воланом – будућност су вожње.

У овој лабораторији организована је и презентација нове генерације В модела који сада имају све сигурносне уређаје које има и најопремљенији и најлуксузнији модел овог немачког прозвођаца. То значи да нас већ од 2025. годинечцекају сигурносни ситеми без утицаја возача.

„Веома смо близу да спојимо возача и аутомобил у једну целину. Скенирањем покрета главе јасно видимо реакције возача. Примера ради, када после дуге вожње возач заспи возећи, нови системи које ми развијамо, могу веома сигурно да зауставе возило, чак да пребаце из траке у траку и сигурно паркирају док возач спава", каже каи Сибер из развоја „Дајмлера".

Поред превоза робе, стручњаци „Мерцедеса" до краја године на тржисте излазе са комбијем који за основу погона има електрични мотор од 150 киловата. Овај комби имаће и аутономну вожњу али само под контолом возача .што се тиче комфора путника , на захтев кинеских купаца ту су седишта са више од 30 комбинација масаже.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи