„Миг 29“ и „бук М1“ за заштиту српског неба

„Миг 29“ је замишљен као наследник ловаца „миг 21“ и „миг 23“. У службеној употреби је од 1983. године, а са одређеним модификацијама је равноправан такмац најмодернијим авионима данашњице.

Конструисан је пре свега за супротстављање америчким и европским борбеним авионима Ф-16, Ф-15, „торнадо“ и „мираж 2000“, који чине окосницу како оружаних снага чланица НАТО-а, тако и њихових савезника широм света.

Због побољшаних карактеристика, „миг 29 М2“ може да користи и ракете великог домета, за разлику од „старијег брата“ који је могао да користи само ракете кратког и средњег домета.

Има максималну брзину 2,35 пута већу од звука, топ калибра 30 милиметара са 150 граната и девет подвесних тачака за смештај убојитих средстава и горива.

Његове предности у односу на друге борбене авионе треће и четврте генерације су флексибилност, како у погледу конструкторских измена, тако и у погледу летења, оперативност у тешким временским условима, једноставност употребе, и повољна цена самог авиона и додатних интервенција на њему.

Поред набавке „мигова“ у Москви ће се данас разговарати и о заштити неба Србије. У центру пажње је ракетни систем.

Противваздушни систем „бук М1“ намењен за одбрану јединица величине корпуса од напада из ваздушног простора.

Основна варијанта је способна за дејство против авиона и хеликоптера на свим висинама, а на захтев наручиоца систем се може оспособити и за ефикасно дејство против крстарећих ракета и циљева који примењују интензивно електронско ометање.

Систем се састоји из пет возила, чији је радијус кретања 500 километара, а може да прати циљеве у пречнику од 100 километара.

На лансерима има четири ракете, а пратећем возилу још осам ракета које могу веома прецизно да пресретну авионе, али и крстареће ракете. Вероватноћа уништења циља је 70 до 95 одсто.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи