Покренутa европскa верзија Џи-Пи-Еса

На церемонији у Бриселу званично су покренуте услуге европског система сателитског навођења „Галилео“, који представља конкуренцију и допуну америчком Џи-Пи-Есу и омогућуje прецизније позиционирање и датирање, као и брже слање позива у помоћ.

Европска комесарка за индустрију Елжбијета Бијенковска истиче да је реч о огромном успеху за Европу: „Ниједна европска земља то не би могла сама да уради. 'Галилео', најпрецизнији систем сателитског навођења на свету, постао је реалност“.

Нови сигнал за сада може да ухвати само неколицина повлашћених власника паметних телефона, који су компатибилни са „Галилеом“. Ових телефона засад нема много, будући да је први такав модел шпанског произвођача „Би-Кју“ (BQ) на тржишту тек од јесени.

Француска космичка агенција "Cnes" процењује да данас десетина европског бруто домаћег производа зависи од система сателитског позиционирања, а да би тај проценат могао да порасте на трећину до 2030. године.

Председник те агенције Жан Ив ле Гал истиче да се приватним актерима отвара широко поље за примену европског система, и да ће од тога и грађани имати користи: „И баш ту је и прави изазов, да се 'Галилео' нађе у свачијем џепу и у сваком возилу, како би се могао искористити значајан напредак који пружа тај сервис“.

Европа ту није у сјајној позицији будући да већ постоје амерички Џи-Пи-Ес, руски „Глонас“ и кинески „Беиду“.

У Бриселу тврде да европски сателитски систем пружа боље резултате, посебно у погледу прецизности која се мери у метрима, што је боље него код конкурентских система, док ће сервис који ће се плаћати омогућити одређивање положаја уз прецизност у неколико сантиметара.

„Галилео“ пружа још један напредак за операције потраге и спасавања - позив на помоћ видеће се у реалном времену из било ког дела света.

„Данас је потребно мање од три сата да се пронађе особа, изгубљена у мору или планини, а са 'Галилеом' ће бити потребно само 10 минута“, наводи портпаролка Европске комисије Луција Коде.

У почетку „Галилео“ неће имати оптималну прецизност, а сигнал неће бити доступан све време. За потпуну прецизност на целој планети мораће да се сачека 2020. година, када ће свих тридесетак сателита бити у орбити. Данас их је око 15.

„Галилео“ је компатибилан са Џи-Пи-Есом, тако да ће корисници моћи да приступају тим системима у исто време, и тиме да повећају квалитет и позуданост позиционирања.

Програм „Галилео“, чији буџет је 10 милијарди евра, покренут је 1999. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи