Јапан послао летелицу на Међународну свемирску станицу

Недељу дана након неуспеха колега из Русије, Јапан је послао летелицу с неопходним потрепштинама на Међународну свемирску станицу. У пакету је и нови уређај за сакупљање свемирског отпада.

Капсула „Коунотори“ носи скоро пет тона хране, воде и других потрепштина, па и шест нових литијум-јонских батерија за систем напајања на соларну енергију.

Астронаути би следећег месеца требало да иду у свемирску шетњу за замену старих никл-водоничних батерија.

Због инцидента са руском летелицом „Прогрес“ и одлагања америчких летова, испорука на Међународну свемирску станицу доста је хитна. Очекује се да ће јапанска капсула у уторак стићи до станице. У пакету је и нови уређај за сакупљање свемирског отпада.

Научници из јапанске свемирске агенције ЈАКСА су направили врсту хватаљке за отпад који је настао људском активношћу. Реч је о деловима старих сателита или ракета, које ће се из земљине орбите на крају гурнути у атмосферу, где ће изгорети.

Уређај се састоји од „електодинамичког кабла“, направљеног од челичних влакана и алуминијума, и мреже, у чијој је изради помогла фрима за риболовачку опрему, а покреће га електрична енергија која се добија помоћу магнетног поља Земље.

Дужина кабла с мрежом је 700 метара, а наредне верзије ће бити дучаке пет до 10 километара, те ће хватати много више отпада.

То је шеста јапанска испорука до станице која је удаљена од Земље 400 километара.

На Међународној свемирској станици се налазе Француз, који представља Европску свермиску агенцију, двоје Американаца и три Руса.

Приватна компанија „Спејс екс“ (SpaceX), коју НАСА користи за слање намирница и друге робе на станицу, прекинула је испоруке у септембру, после експлозије ракете на рампи на Флориди. Очекује се да ће компанија следећег месеца наставити летове с југа Калифорније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи