Дијаманти из путера од кикирикија!

Начин на који су дијаманти настали дубоко унутар земље, могао би да нам приближи теорију еволуције. Зато тим научника у Немачкој покушава да направи ово драго камење од угљен-диоксида и путера од кикирикија.

С времена на време у баварском Геоинституту запослене у канцеларијама близу лабораторије у којој Ден Фрост спроводи огледе узнемири бука вибрирање зидова. То значи да је један од његових огледа поново експлодирао.

Када Фрост стигне у лабораторију обично испред врата види неколико шокираних и забринутих колега.

„Звучи страшно, али није опасно. Све је заштићено“, правда им се. Тако би укратко могао да се опише Фростов експериментални дан.

Покушава да створи исте услове у унутрашњости планете Земље, хиљадама километара испод нас. То укључује и дробљење камења под огромним притиском.

Након великог броја експеримената Фрост је открио изненађујуће начине прављења дијаманата – од угљен-диоксида. И путера од кикирикија.

„Ако желимо да сазнамо како је Земља тачно настала морамо да утврдимо од чега се састоји. Велики број геолога сматра да Земља има исти састав као и метеори. Проблем је у томе што већина метеора који падну на нашу планету имају много већи проценат силицијума од Земљине коре. Једна од могућности јесте да је велики део остао заробљен дубоко унутар планете“, објашњава Фрост за Би-Би-Си.

Да би одговорио на ово питање, он користи две пресе. Једна која на узорцима кристала генерише притисак 280.000 пута већи од атмосферског притиска, чиме се стварају услови на 800 до 900 километара дубине.

Друга преса подразумева притисак 1,3 милиона пута јачи од атмосферског. Излагање кристала великим притисцима приморава атоме у њима да се распореде другачије и формирају гушћу структуру.

Фрост приликом процеса покушава са убацивањем материјала богатог угљеником. У овом случају путер од кикирикија. „Велика количина водоника је ослобођена уништила је експеримент. Али тек након што је угљеник претворен у дијамант“, каже Фрост.

Осим што је цела прича занимљива, Фрост и његове колеге спроводе озбиљна истраживања како би усавршили процес прављења вештачких дијаманата са различитим особинама. Комбинујући дијаманте са бором могло би да их учини бољим проводницима који се не загревају – што је највећи проблем данашњих проводника.

На добром су путу да вештачки произведу веома јак дијамант, који би био неколико пута јачи од природних.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару