Читај ми!

Ејми умрла од коктела наркотика?

Узрок смрти британске певачице Ејми Вајнхаус још није званично потврђен, али према писању часописа „Пипл“, реч је о „јаком коктелу" неколико различитих наркотика. Датум обдукције биће одређен најраније у понедељак. У улици у којој је уметница живела обожаваоци остављају цвеће и пале свеће.

Британска певачица Ејми Вајнхаус, која је јуче пронађена мртва у свом стану у Лондону, преминула је након што је попила „јак коктел" неколико различитих наркотика, пише часопис Пипл (The People), након што је полиција потврдила да се претпоставља да је умрла од превелике дозе опијата.

Полиција је навела да је узрок смрти британске диве соула и џеза још неразјашњен и да датум обдукције „неће бити одређен пре понедељка ујутру".

Певачица је виђена у петак нешто после 22.30 како од једног препродавца купује наркотике, за које се претпоставља да су кокаин, хероин, екстази и јак анестетик „кетамин", наводи лист.

Такође се сматра да се у протекле три недеље често опијала.

Ејмино беживотно тело пронађено је у њеном стану у Камдену нешто пре 16 сати по локалном времену. Међутим, сматра се да је преминула током преподнева пошто је током ноћи на забави код куће са пријатељима попила смртоносни коктел наркотика, а један извор је за Пипл рекао да је Ејми била одлучна да у петак увече узме „нешто јако".

С друге стране, нико не зна ко је са њом остао до јутарњих сати у суботу.

Полиција је блокирала улицу у којој је Ејми живела, где се окупило више десетина људи и новинарске екипе.

На крају улице, њени фанови, видно потресени, остављају цвеће и пале свеће.

Ејмин отац Мич је у тренутку њене смрти био на путу ка Њујорку, а вест су му саопштили по слетању авиона, после чега је кренуо назад у Лондон.

Мајка британске кантауторке рекла је да је, када се видела са ћерком дан пре него што је умрла, помислила да је њена смрт „само питање времена", преноси британски лист Сандеј мирор. „Још нисам свесна њеног изненадног одласка", рекла је Џенис Вајнхаус.

Издавачка кућа „Универзал" потврдила је смрт Вајнхаусове и изразила дубоку ожалошћеност због „изненадног губитка тако талентоване музичарке, уметнице и извођача".

Многе колеге и друге јавне личности упутиле су саучешће.

Добитница пет Греми награда рођена је као Ејми Џејд Вајнхаус 14. септембра 1983. године у Енфилду у Лондону у јеврејској породици која је била велики поклоник позоришта и музике. 

Била је позната по проблемима са наркотицима и алкохолом, због чега је често одлазила на рехабилитацију.

Последњи концерт певачица је одржала у Београду 18. јуна на Калемегдану, где је, како је изгледало, била под видним утицајем алкохола и наркотика и једва да је запевала, тетурала се по бини, а неколико пута је и одлазила са ње. Убрзо након тог скандала отказана је читава турнеја.

Проклетство „Клуба 27"

Ејми Вајхаус је објавила само два албума од којих је један продат у више од милион примерака, освојио пет Гремија и најавио повратак соула. Скромна „продукција" диспропорционално мала према њеном огромном таленту, учинила је да њена смрт буде још трагичнија. Обожаваоци ће моћи само да замишљају нумере које никада неће бити снимљене, концерте који никада неће бити одржани и обећани „повратнички" албум који није изашао.

То је, међутим, већ виђен сценарио у свету музике из којег су многи велики таленти отишли прерано.

Тек што се сазнало за вест о смрти Ејми Вајнхаус, обожаваоци су пожурили да је уврсте у Клуб 27, „пантеон" музичких талената који су умрли са 27 година.

Толико су имали и Џими Хендрикс, Џенис Џоплин, Брајан Џонс, Курт Кобејн и Џим Морисон.

Британски певач и текстописац Били Браг, међутим, упозорава да се погрешан параметар користи кад се говори о коинциденцији њихових случајева.

„Нису године заједничке Хендриксу, Џонсу, Џенис, Морисону, Кобејну и Ејми. Заједничка им је, нажалост, злоупотреба дроге", истакао је Браг.

У Клуб 27, називан и Клуб заувек 27, уврштени су талентовани музичари којима су године биле заједничке, али не и узрок смрти.

Гитариста „Ролинг стоунса" Брајан Џонс пронађен је мртав на дну базена у својој вили 1969. године, а смрт је проглашена несрећним случајем.

Годину дана касније, Џими Хендрикс је после обилне мешавине пића и пилула, умро у кади у хотелској соби у Лондону.

Џенис Џоплин је, такође, умрла 1970. године у свом „поршеу" у Лос Анђелесу, а за смрт је окривљен хероин.

Морисон је умро од срчаног удара у кади у свом стану у Паризу 1971. године, а Кобејн је 1994. извршио самоубиство.

Постхумна продаја дискова Ејми Вајхаус сада ће сигурно уследити, њена заоставштина ће остати, али како је истакао стручњак за поп културу Чак Клостерман, треба се надати да ће прича одолети митологизацији.

Смрт велике уметнице је, навео је Клостерман, тужан али предвидљив крај дугог суноврата који треба запамтити, не као само још један трагичан губитак, већ као поруку колико су рок митови неистинити.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару