Читај ми!

Свадбена грозница тресе Монако

Мала монархија Монако увелико се припрема за церемонију венчања принца Алберта II и Шарлин Витсток. Град-држава већ је у бојама застава куће Грималди и Јужноафричке Републике, сувенири са иницијалима младенаца спремно чекају туристе, а најављује се богат музички програм на више атрактивних локација.

Припреме за велико весеље поводом венчања принца Алберта II и Шарлин Витсток, које ће се у Монаку одржати 1. јула, улазе у завршницу.

Када су се 1956. године Албертови родитељи, принц Рене и Грејс Кели венчали, то је несумњиво био догађај године, ако не и деценије, међутим, ту титулу овог пута носи свадбено весеље принца Вилијама и Кејт Мидлтон.

Иако је планирана бајковита, али скромнија свечаност, читав град-држава преплављен је црвено-белим заставама куће Грималди и барјацима у бојама Јужноафричке Републике за коју је Шарлин пливала на Олимпијским играма.

Већ су у продаји сувенири - шоље и тањири украшени иницијалима славног пара, док су из зграде опере изнете столице како би све било спремно за бал из бајке.

Само 35.000 људи живи у држави Монако, а многи од њих нису локални становници већ богаташи који су побегли од плаћања пореза. Туристички радници предвиђају, међутим, да ће историјско венчање привући импозантан број - око 200.000 људи!

Епитет историјско није нимало претеран, с обзиром на то да је лоза Грималди на власти у Монаку још од 1297. године.

У четвртак, вече пре прославе, становнике ове државице на Азурној обали забављаће легендарни рокери "The Eagles". Наредног дана, након церемоније, центар славља се спушта у луку, где ће пионир електронског звука Жан Мишел Жар приредити музичко-визуелни спектакл.

Субота је резервисана за нешто званичнија дешавања - религиозну размену завета која ће се обавити у дворишту палате, а због које је 33-годишња Шарлин прешла у католичанство.

На венчање је позвано 4.300 гостију, а женски део званица је замољен да се пристојније обуче, односно да покрије рамена. За суботу је предвиђен наступ америчког сопрана Рене Флеминг.

После церемоније, принц и његова супруга ће се провозати градом, односно, читавом државом, у „лексусу" са отвореним кровом. У казину затим почиње права журка са ватрометом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару