Читај ми!

Бобe, срећан рођендан!

Боб Дилан, легенда америчке музичке сцене и један од највећих кантаутора 20. века прославља 70. рођендан. Аутор светски познатих хитова "Like a Rolling Stone" и "Knockin' On Heaven's Door" често је својим песмама изражавао и бунт против политике и друштвених догми.

На данашњи дан пре 70 година у Дулуту у Минесоти рођен је Роберт Ален Цимерман, данас много познатији као Боб Дилан. Маја ратне 1941. године нико из његовог окружења није могао ни да наслути да легенда рока расте у америчком градићу.

Дилан је тинејџерске године провео слушајући блуз, кантри и рокенрол. Као средњошколац основао је два бенда, а велики утицај у то време на њега имала је музика Литл Ричарда.

Одлази на студије у Минеаполис где се посветио фолк музици, јер је сматрао да је рокенкорол динамичан и да има заразне рефрене, али да се не бави стварним животом.

Напушта студије и 1961. године, сели се у Њујорк где се издржава свирајући по клубовима. Убрзо га примећују људи продуцентске куће „Колумбија" и потписују уговор са њим.

Уследио је период музичког стваралаштва у којем постаје познат као Боб Дилан, уметничко име које потпуно прихвата 1962. године.

Музичар који постаје све познатији и као борац за људска права, 1966. године доживљава мистериозну несрећу пошто је из непознатих разлога пао са мотора у близини своје куће. Због озбиљне повреде врата наредних осам година није ишао на турнеје.

Године 1969. одбио је да наступа на легендарном Вудстоку и одаје се дроги и раскалашном животу са којим ће дефинтивно раскрстити крајем седамдесетих година, када се окреће католичанству.

У радио-интервјуу који је уочи великог животног јубилеја славног кантаутора објавио Би-Би-Си, Дилан је признао да је користио хероин, али и да се убрзо одвикао од тог порока.

Дилан 2000. године свој рад крунише Оскаром за нумеру Things Have Changed из филма Чудесни момци.

Дубок траг који је на популарну музику и америчку културу оставио својим лирским композицијама са изванредном поетском моћи 2008. године добија и званичну потврду у виду Пулцерове награде.

Боб Дилан је утицао на многобројне сада већ легендарне музичаре од Елвиса Прислија и Битлса, преко Џимија Хендрикса, Џенис Џоплин, па све до певача "U2" Бона.

Недавно је поново доспео у жижу интересовања јавности због критика да је дозволио кинеским властима да му цензуришу репертоар концерата у Кини. Дилан је то, у једном од ретких обраћања обожаваоцима, демантовао.

„Што се цензуре тиче, кинеска влада јесте затражила називе песама које ћу извести. Пошто на то нема логичног одговора, послали смо им листе са наступа претходна три месеца. Ако је било песама или стихова који су цензурисани, нико ми то није рекао и свирали смо све песме које смо и намеравали", објаснио је музичар том приликом.

Дилан је у Србији последњи пут гостовао прошле године када је пред око 12.000 посетилаца одржао концерт у Београдској арени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару