Читај ми!

Боб Дилан подлегао цензури?

Познати противник репресије Боб Дилан на удару је појединих медија због наводног пристанка на цензуру кинеских власти током пролећне турнеје у тој држави. Иако већина протестних химни није изведена, легенда рок музике негира мешање Пекинга у одабир песама.

Амерички музичар Боб Дилан демантовао је да је био цензурисан током прошломесечне турнеје по Кини. У кратком писму објављеном на сајту bobdylan.com, певач је навео да није истина да му је најпре одбијен захтев да наступи у Кини и да је кинеска влада цензурисала листу песама за наступе.

„Што се цензуре тиче, кинеска влада јесте затражила називе песама које ћу извести. Како на то нема логичног одговора, послали смо им листе са наступа претходна три месеца. Ако је било песама или стихова који су цензурисани, нико ми то није рекао и свирали смо све песме које смо и намеравали", навео је музичар.

У чланку који је објављен 9. априла у Њујорк тајмсу, Дилан је изложен оштрој критици што у Кини није отпевао протестне химне какве су The Times They Are a-Changin и Blowin' in the Wind. Дилан је, према писању неких медија, „отпевао песме са цензурисаног списка, узео своју хрпу комунистичког новца и отишао".

Музичар је у Пекингу наступио у време, према оценама аналитичара, једне од најјачих кампња против слободног изражавања, а од уметника се очекивало да на то одговори одабиром песама са политички мотивисаним стиховима.

Сви који су стали у Диланову одбрану изнели су аргумент да је рокер извео једну од протестних песама A Hard Rain's A-Gonna Fall, уз класике Highway 61 Revisited и Ballad of a Thin Man.

Дилан је четири априлска концерта у Кини отворио песмом Gonna Change My Way of Thinking, у којој су и стихови "I'm gonna change my way of thinking" (променићу начин на који размишљам) и "Make myself a different set of rules" (направићу нова правила).

Будући да је у дугогодишњој каријери снимио стотине песама, Дилан редовно освежава листу нумера за концерте. Према наводима на званичном сајту музичара, песме Like a Rolling Stone и All Along the Watchtower су песме које најчешће изводи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару