Читај ми!

Награда за Софију Лорен, сањара и оптимисту

На гала вечери коју је јуче приредила Академија за филмску уметност у Лос Анђелесу, специјална награда додељена је италијанској глумици Софији Лорен. Филмска дива је то признање понела поводом 60 година рада на филму. С великим оптимизмом тврди да је за њен успех заслужна вера у сопствене жеље.

Америчка Академија за филмску уметност и науку доделила је у среду италијанској глумици Софији Лорен награду поводом 60 година рада на филму, пренела је агенција АП.

Софија Лорен, рођена септембра 1934. године у Риму, прву улогу добила је у историјском филму Кво вадис 1951. године, али је свој глумачки таленат показала тек у италијанском филму Напуљско злато, три године касније. То, ипак, није било довољно да је примете холивудски продуценти, па је наставила са снимањем филмова у Италији.

Када је 1961. године освојила Оскара за италијанску драму Две жене, постала је прва глумица у историји која га је добила за филм ван енглеског говорног подручја.

„Та награда ми је у потпуности променила живот. Помогла ми је да верујем у себе и охрабрила да померим сопствене уметничке лимите", рекла је на синоћ на свечаности, чији домаћин је био глумац Били Кристал.

Оскара је поново добила 1991. године, овог пута за животни допринос филму.

Глумица признаје да јој је награда за 60 година на филму, ипак, дража.

„Овако нешто јако много значи глумици која толико дуго снима. Када су ме звали да ми кажу за награду, нисам могла да сакријем своје одушевљење. Нема речи којима бих сада описала своје емоције. Тешко ми је да поверујем да је прошло 50 година откада сам пожелела добродошлицу првом Оскару у свом дому", додала је холивудска дива.

Софија Лорен је нагласила да посебно место у њеном срцу имају филмови Две жене и Посебан дан из 1977. године са италијанским глумцем Марчелом Мастројанијем.

„Филмови су значајно допринели мојој каријери, али и италијанској филмској индустрији која је прокрчила себи пут. Моја колегиница Ана Мањани је, на пример, успела у САД и америчком филму, али ја сам радила на италијанским филмовима и снимала на италијанском, не на енглеском", објаснила је Софија.

Иако је једно време престала са снимањем и посветила се подизању двоје деце са супругом Карлом Понтијем, чувеним италијанским филмским продуцентом, глумица, заправо, никада није престала да ради.

Њен последњи холивудски подухват је мјузикл Девет, који је снимила 2009. године.

„Живот је веома непредвидив, никад не знате шта вам будућност доноси. Али, исто тако, имате планове, жеље. Уколико чврсто верујете да их можете остварити, једног дана ће тако и бити. Ја сам сањар и оптимиста", сматра Софија Лорен.

Међу звездама које су се појавиле синоћ на свечаности на Беверли Хилсу, били су и Том Хенкс и Џон Траволта. Њихови говори на бини „пуцали су" од комплимената за Софију, док ју је Роберто Бењини изненадио певајући јој преко видео поруке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару