Читај ми!

Чекајући британски трон

Уочи свадбе 21. века, британска краљица Елизабета Друга отворила је недељу славља великом рођенданском забавом поводом 85. рођендана. Истовремено, принц Чарлс је после више од 59 година постао рекордер међу британским престолонаследницима, то јест у чекању на престо.

Слављеничка грозница тресе Британце. Све је у знаку свадбе 21. века, па и прослава 85. рођендана краљице Елизабете Друге. Британска краљица ускоро би могла да постане монарх који најдуже влада Краљевством, док њен син, принц Чарлс обара рекорд у чекању на престо.

Шездесетдвогодишњи принц од Велса постао је рекордер у чекању на престо, пошто се у среду навршило 59 година, два месеца и 14 дана откако је постао престолонаследник.

Његова мајка ступила је на престо кад је Чарлс имао три године.

Претходни рекорд у чекању на престо држао је Чарлсов чукундеда, краљ Едвард Седми који је чекао 59 година, два месеца и 13 дана како би наследио мајку, краљицу Викторију.

Едвард је од рођења, 9. новембра 1841. године, био престолонаследник, јер је његова мајка Викторија већ тада била краљица.

Наследио ју је на престолу 22. јануара 1901. године.

Док многи сматрају да свака нова генерација у краљевској породици доноси нови живот и да краљица сјајно обавља своју дужност, има и оних који су мишљења да је време краљевства и бајки одавно прошло. На дан венчања, који је у Британији проглашен нерадним, противници монархије, републиканци, планирали су своју забаву, али за то нису добили дозволу локалних власти.

Церемонију венчања принца Вилијама и Кејт Мидлтон уживо ће преко малих екрана пратити више од две милијарде људи. У центру британске престонице, очекују се милиони Британаца и страних туриста.

За филателисте посебна посластица - поштанска марка са ликом најпознатијих британских младенаца.

Венчању ће присуствовати 1.900 званица, 40 чланова краљевских породица из света, укључујући Карађорђевиће, звезде шоу-бизниса међу којима и Бекамови.

Певач Џорџ Мајкл компоновао је и посебну песму за венчање Вилијама и Кејт.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару