Камерон против изградње бране у Бразилу

Познати редитељ Џејмс Камерон заједно са бразилским поглавицом Раонијем и глумцем Арнолдом Шварценегером бунио се против изградње џиновске бране у амазонској прашуми. Камерон је истакао да ће брана изазвати „хуманитарну кризу“.

Бразилски индијански поглавица Раони и оскаровац Џејмс Камерон, редитељ биоскопског хита Аватар, протестовали су у петак поводом изградње џиновске бране „Бело Монте", у срцу амазонске прашуме.

„Рибе ће напустити реку, наша села ће осетити последице. А једини које власти желе да саслушају јесу они који ће зарадити на овом пројекту", рекао је поглавица новинарима у бразилском граду Маносу.

Раони, који је на глави имао перјаницу, Џејмс Камерон и његов пријатељ и глумац Арнолд Шварценегер, учествовали су на форуму посвећеном одрживом развоју.

Хидроелектрана „Бело Монте", капацитета 11.000 мегавата, биће трећа по величини у свету, после бране „Три кланца" у Кини (18.000 мегавата) и бране „Итаипу" (14.000 мегавата) на граници Бразила и Парагваја.

Према званичним подацима, због изградње бране „Бело Монте", која ће коштати 11 милијарди долара, биће поплављено подручје површине 500 квадратних километара уз реку Шингу и око 16.000 људи ће бити расељено. Камерон је оценио да би изградња могла да изазове „хуманитарну кризу".

Синеаста је ове седмице најавио да ће глумци који ће играти у наредна два наставка научнофантастичног филма Аватар пред почетак снимања боравити у прашумама Амазоније, код аутохтоног становништва. Продукција би требало да почне за око годину дана.

Џејмс Камерон је добитник три Оскара за филм Титаник, у категоријама најбољи филм, режија и филмска монтажа. Аватар је награђен у три техничке категорије, али ниједна статуета није припала редитељу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару