Оскаровка и научница... Ништа лакше!

Натали Портман, уметница грациозног и помало крхког изгледа, раскошног глумачког талента који је у недељу награђен Оскаром за главну женску улогу у научној лабараторији се осећа као код куће! Припремање рола лепу глумицу није омело у стицању знања и факултетске дипломе.

Потрага за научним талентима у Америци се сматра за најпрестижније, најелитније и најзахтевније такмичење средњошколаца завршних година које привлачи сам крем младих надарених научника.

Финалисти и победници тог такмичења, у свом даљем усавршавању, освајали су најеминентније награде. Међу освојеним одличјима убраја се седам Нобелових награда за физику и хемију, две Филдсове медаље за математику, као и велики број признања Фондације "Мекартур".

Сада, први пут у 69 година дугој традицији може да се уброји и добитник Оскара за главну женску улогу, јер је прелепа Натали Портман, која је 1990. године стигла до полуфинала такмичења, подигла златну статуу за улогу Нине, ментално несигурне балерине, у остварењу Дарена Аронофског Црни Лабуд.

Али то није све. Док је проналазила начин да искористи отпад у производњи енергије и успевала да одржи одличан успех и максималан просек, Натали Шершлаг, познатија као Натали Портман, већ је била филмска звезда у успону, играјући раме уз раме са Џулијом Робертс, Џеком Николсоном и Умом Турман у филмовима Вудија Алена, Тима Бартона и Лика Бесона.

Отприлике у време када је прихватила једну од главних улога у трилогији Ратови звезда играјући краљицу Амидалу, која јој је донела још већу популарност у свету, отишла је на Универзитет Харвард да студира психологију и открије тајне људског нервног система.

Професор и ментор чувене глумице на угледном Универзитету Ебигејл А. Берд истиче да је у својој каријери имала привилегију да предаје великом броју надарене деце, али врло мало њих има толики интелектуални потенцијал, бистрину и преданост као Натали.

Бердова напомиње и да њена студенткиња никада није бежала од својих одговорности, нити је икада тражила изузеће од студентских или лабараторијских дужности.

Према речима професорке Берд једна од занимљивих изјава Натали Портман била је и потврда њене скромности. 

„Чудно колико има људи на Харварду који изводе невероватне ствари ван учионице. Мени се само посрећило да се људима свиђа то што ја радим", присећа се Наталиних речи професорка Берд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару