Галијано добио отказ због скандала

Модна кућа „Диор“ отпустила је креативног директора Џона Галијана, због оптужби које је против њега поднео један брачни пар. Компанија се на тај корак одлучила након прегледа видео-снимка на којем се чује како креатор пар назива „прљавим Јеврејима“ и велича Хитлера.

Британски модни дизајнер куће Диор Џон Галиjано суочио се у полицијској станици у Паризу са брачним паром који га оптужује за антисемитске увреде, што представља кривично дело у Француској, за које се може добити до шест месеца затвора.

Јучерашње саслушање било је затворено за јавност, али су новинари успели да сазнају од једног полицајца, који је захтевао да остане анониман, да је познати креатор одбацио све оптужбе изнете против њега. 

На саслушању су сведочили и Галијанов возач и један од радника кафића „Ла Перл", смештеном у старом париском кварту Маре, где се инцидент догодио. 

Сведоци су изјавили да нису чули креатора да је изговорио било какву антисемитску или расистичку увреду.

Снимак као доказ 

Међутим, јуче је на веб-сајту британског таблоида Сан (Sun) постављен видео-снимак на којем се дизајнер расправља са једним паром у кафићу „Ла Перл".

На питање жене да ли има плаву косу и плаве очи, познати дизајнер одговара: „Не, али волим Хитлера, а људи попут вас би данас били мртви. Ваше мајке, ваши очеви, браћа, били би угушени гасом. Проклети прљави Јевреји!"

Управо због тог снимка, кућа Диор је суспендовала, а затим и отпустила Галиjана с места креативног директора. Извршни директор Сидни Толедано изјавио је тим поводом да Кристијан Диор нема толеранције када је реч о антисемитизму и расизму.

Алкохол узрок?

Како преноси агенција АП, париско тужилаштво би још током дана могло да одлучи о евентуалном подизању оптижнице против познатог дизајнера. У полицијском извештају се наводи да је у тренутку инцидента, који се догодио прошлог четвртка, Галиjано имао два пута више алкохола у крви од дозвољеног нивоа.

Током јучерашњег саслушања, сведочила је и једна 47-годишња жена, која је у суботу поднела тужбу против Галијана, тврдећи да ју је креатор увредио на сличан начин, пре око четири месеца, у истом париском кафићу.

„Изненађени смо новом тужбом која је готово идентична са првом. То није случајно. Чудно је да се та особа није појавила од октобра", прокоментарисао је Галиjанов адвокат, додавши да је његов клијент поднео противтужбу због клевете, претњи и увреда.

Њујорк тајмс је у понедељак увече објавио саопштење америчке глумице Натали Портман, заштитног лица Диорових парфема, која је оштро осудила понашање познатог креатора.

„Шокирана сам и згађена коментарима Џона Галијана. После гледања снимка и као Јеврејка, чиме се поносим, не желим више ни на који начин да будем повезана с њим", поручила је недавна добитница Оскара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару