Краљ Чарлс проглашен за самоанског „врховног поглавицу“ уз пригодан наркотички напитак

Краљ Чарлс III који је у првој посети Самои на традиционалној церемонији проглашен је за „врховног поглавицу“ свог пацифичког острвског царства.

Краљ Чарлс проглашен за самоанског „врховног поглавицу“ уз пригодан наркотички напитак Краљ Чарлс проглашен за самоанског „врховног поглавицу“ уз пригодан наркотички напитак

Британски монарх је на једанаестодневној турнеји по Аустралији и Самои, независним државама у којима је и даље шеф државе – што је прво велико путовање у иностранство од када му је дијагностикован рак раније ове године.

Обучен у бело сафари одело, седамдесетпетогодишњи краљ је седео на почасном месту испод трема од резбареног дрвета где му је поглавица племена принео полирану посуду од коре кокоса са кава пивом.

Љуткаст, благо опојан напитак од корена је кључни део пацифичке културе и локално је познат као „ава“. Бивши заменик премијера Аустралије хоспитализован је након што је грешком попио превише локалног пива на сличној церемонији у Микронезији 2022. године.

Најпре је око трема са почасним гостом изложено корење каве од кога је направљен напитак и процеђен кроз сито од осушене коре фау дрвета. Напитак за краља је припремила поглавичина ћерка.  

Када је узео посуду, краљ Чарлс је изговорио: „Нека Бог благослови ову ава“ пре него што је принео устима и испио, после чега је уследио буран аплауз.

Самоанци су били узбуђени што ће угостити краља у његовој првој посети пацифичкој острвској држави која је некада била британска колонија.

Краљевски пар је касније посетио село Моата'а где је Чарлс постао „Туи Таумеасина“ или врховни поглавица.

Према локалној легенди, област око Моата'а је место одакле потиче кокос.

„Почаствовани смо што је изабрао да посети наше село. Дакле, као поклон, желимо да му доделимо титулу", рекао је поглавица села Ленатаи ВикторТамапуа за АФП уочи посете.

Тамапуа је такође планирао да покрене питање климатских промена са краљем и краљицом и покаже им локалне мангрове.

„Плима упорно уништава наш гребен и мангрове“, додајући да главни извор хране за заједницу нестаје јер их отима океан.

„Наша заједница се ослања на подручје мангрова, али плима је у последњих 20 година порасла за око два или три метра.“

Краљ ће такође на Самои присуствовати састанку шефова влада Комонвелта. Лидери Комонвелта ће изабрати новог генералног секретара номинованог из једне афричке земље – у складу са регионалним ротацијама положаја. Сва три потенцијална кандидата јавно су се залагали да им Британија дугује репарације за ропство и колонијалну управу.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи