Читај ми!

У част Ајртона Сене Бразилци граде највишу зграду на свету

Највиши стамбени небодер на свету биће изграђен у Бразилу, у граду Балнеарио Камборио, у савезној држави Санта Катарина. Пројекат је назван „Кула Сена”, а биће изграђена у част легендарног бразилског возача Ајртона Сене.

Град Балнеарио Камборио налази се у близини Порто Алегреа, на југу Бразила, и градњом „Куле Сена“ требало би да уђе у историју, јер ће новоизграђена кула бити висока 509 метара. Иначе, овај град, који је на самој обали, познат је широм света по високим зградама и архитектури која је променила глобални пејзаж.

Вест су објавили чланови породице возача Формуле 1 и грађевинска компанија "FG Empreendimentos". Очекује се да изградња куле почне крајем 2025. године.

Агенција наводи да је Сенин торањ (кулу) дизајнирала његова рођака и уметница Лалали Сена.

Дизајном одаје почаст ујаковом „херојском путовању”, при чему кула представља симболичну раскрсницу између материјалног и небеског света.

Ова метафора је видљива кроз танку, стаклену форму зграде и фасаду са тракастим светлима које ће се протезати до круне торња, штрчећи према горе и доприносећи њеном култном изгледу.

Торањ ће имати технолошки најновији систем за смањење вибрација које настају због јаких ветрова. Такође ће имати и највише стандарде одрживе архитектуре и енергетске ефикасности.

Према пројекту, торањ би требало да буде висок између 500 и 509 метара, па ће својом висином надмашити највиши стабени солитер у Њујорку у Централ парку (Central Park Tower), који је висок 472 метра.

Приземље као и нижи спратови зграде намењени су простору за забаву и ресторанима. Зграда ће имати и простор који је посвећен Ајртону Сени. На највишем спрату налазиће се видиковац.

Чувени возач Формуле 1 Ајртон Сена погинуо је 1. маја 1994. године у трци за Велику награду Сан Марина у 34. години. На стази у Имоли Вилијамсовим болидом при брзини од нешто више од 200 километара на час, ударио је у зид на кривини Тамбурело.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи