Читај ми!

Kрунисање краља Чарлса и Камиле по обичајима старим 1.000 година

У Лондону ће се 6. маја 2023. године одржати церемонија крунисања краља Чарлса Трећи и његове супруге. Чарлс је постао краљ 8. септембра 2022. године, после смрти своје мајке краљице Елизабете Друге. Британски краљ изразио је саучешће председнику Србије Александру Вучићу, српском народу и породицама жртава и рекао да разуме разлоге због којих председник Вучић неће присуствовати крунисању.

Краљ Чарлс Трећи биће крунисан у Вестминстерској опатији у Лондону, као и сви други британски монарси у претходних 900 година. Последње крунисање у Великој Британији било је пре чак 70 година, када је на престо дошла краљица Елизабета Друга, мајка краља Чарлса Трећег.

Како традиција налаже, краљевску поворку предводиће кентерберијски надбискуп Џастин Велби, духовни вођа Англиканске цркве. У тренутку економске кризе и високе инфлације у Уједињеном Краљевству, крунисању ће присуствовати мањи број гостију и изостаће поједини делови традиционалне церемоније, попут поклањања златних полуга суверену.

Крунисање је свечана верска служба, истовремено прилика за славље. Церемонија ће бити окренута будућности, али прожета традицијом.

Из Краљевске палате, краљ Чарлс Трећи и краљица пратиља Камила упутиће се у Вестминстерску опатију. По завршетку, вратиће се пешке са осталим члановима породице, у такозваној крунидбеној поворци, а затим ће са балкона краљевске резиденције поздравити окупљене грађане.

Другог дана славља биће одржан концерт музичких звезда у замку Виндзор, у западном Лондону. Истог дана, грађани ће се окупити на великом доручку крунисања, што представља одређену врсту комшијске забаве и прославе пријатељства. Трећи дан, понедељак, 8. мај, биће државни празник, кад грађани, по традицији чине једни другима добра дела и волонтирају.

Запослени у Бакингемској палати већ годинама у сенци припремају ову свечаност, такође и снаге безбедности, а шифра за крунисање Чарлса Трећег је операција „Златна кугла“.

Супротно ранијој одлуци краљице Елизабете Друге, супруга краља Чарлса Трећег требало би да буде крунисана за енглеску краљицу и више неће носити назив „краљица супруга“.

Крунисању ће присуствовати бројни државници и високе званице из света, а позив није упућен лидерима Русије, Белорусије, Ирана, Мјанмара, Сирије, Авганистана и Венецуеле. Церемонији неће присуствовати ни супруга краљевог млађег сина Харија ни њихова деца.

Радикална антиројалистичка група "Доста са ројалистима" најавила је протест против монархије. Британски главни рабин одржаће посебну молитву током церемоније.

Снимак крунисања краља Чарлса и Камиле биће емитован 8. маја 2023. године  на РТС 1 у 13 и 30 часова.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво