Читај ми!

Челични обруч у Лондону, мање од 24 часа до крунисања краља Чарлса Трећег

Нешто мање од двадесет четири сата предстоји до почетка церемоније крунисања британског краља Чарлса Трећег, која почиње сутра тачно у подне. У Лондон је стигла већина од 2.000 званица. Нису позвани једино представници Русије, Белорусије, Сирије и Мјанмара. Британски медији посебно негативно коментаришу долазак потпредседника Кине, Хана Жена, кога Лондон сматра архитектом оштре политике према дисидентима у Хонгконгу.

„Челични обруч“ постављен је не само око Бакингемске палате, већ и Вестминстерске опатије где ће само крунисање бити обављено, али и целокупне трасе, којом ће се церемонија кретати од Бакингемске палате, па све до Вестминстера.

Ту трасу тренутно, а и у суботу, ће обезбеђивати око 9.000 полицајаца и 2.500 специјалаца, који се већ данима налазе размештени свуда по овом кругу.

„Током седам дана у акцију је укључено око 29.000 официра. Милиони људи долазе у Лондон и циљ је да их заштитимо вишеслојним безбедносним приступом“, каже Аде Аделкан.

Једини начин да уђете у овај део Лондон јесте или да сте званично позвани на церемонију крунисања у којем случају ћете седети на трибинама тамо у позадини, или да будете припадник медија у којем случају идентификација не сме да се скида.

Велика разлика у односу на рецимо сахрану краљице Елизабете Друге јесте да сваки припадник медија носи такозвани „прслук видљивости“, који га одваја од обичних посетилаца.

У овом параметру већ три дана трају генералне пробе и обожаваоци краљевске породице, који се налазе у улицу која спаја Бакингемску палату са Трафалгар сквером и са великим одушевљењем прате сваку генералну пробу, било да је реч о неком роду војске или неком оркестру.

Широм Британије већ су почеле уличне забаве. Нови престолонаследнички пар провео је јучерашње поподне са народом у пабу, а краљева сестра – принцеза Ана, као нови пуковник, обишла је трупе куће Виндзора. На супротном крају Лондона – опречна слика.

„Док велики број људи једва саставља крај са крајем и оплакује своје најближе, разочаравајуће је гледати колико се ресурса и новца издваја за породицу која нам, чини се, не даје много тога“, истиче студенткиња Унаб Али.

„Цео концепт је помало застарео. Ја сам на страни оних који желе да бирају шефа државе. Но, краљевска породица понаша се прилично добро“, наводи инвестициони банкар, Пранаб Саркар.

Према последњим испитивањима јавног мњења, монархију у Британији не подржава чак 26 одсто становника, а републикански покрет је изузетно активан последњих месеци и прати краља Чарлса Трећег свуда куда га воде дневне дужности.

Зато се њихови протести очекују и у суботу. Полиција је саопштила да ће протести бити дозвољени и да ни на који начин неће бити ометани.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво