Читај ми!

Колеге и пријатељи се опраштају од Ланета Гутовића

Од глумца Милана Ланета Гутовића, који је преминуо данас на ВМА, опраштају се бројне колеге и пријатељи. Од познатог глумца опростио се писмом саучешћа председник Републике Србије Александар Вучић.

„Отишао је мој омиљени глумац, комичар светског ранга", рекао је глумац Андреј Шепетковски на вест да је његов прослављени колега Милан Лане Гутовић данас преминуо у 75. години, након тешке и краће болести.

Шепетковски је рекао је овај одлазак велики и ненадокнадив губитак за српску културу и да је уметничка вредност онога што је Гутовић радио апсолутно непроцењива.

„Био је непоновљив у изразу, омиљен код публике и цењен од колега. Много ће нам недостајати", поручио је Шепетковски.

Од глумца се опростио и градски секретар за културу Иван Карл.

„После Ланета Гутовића другима ће бити тешко да играју његове улоге у позоришту, на филму и телевизији", рекао је за Танјуг градски секретар за културу Иван Карл на вест да је данас преминуо Гутовић.

Како је Карл рекао, постоје улоге које различити глумци у различитим временским периодима могу да играју и које прелазе у трајно власништво својих тумача.

„Такве су биле изведбе Ланета Гутовића. Он је био суверен у интерпретацији и тако ће остати трајно уписан у наше колективно сећање", рекао је Карл и нагласио да је одлазак Гутовића несумњиво велики губитак за нашу културу.Поводом смрти Ланета Гутовића, директор Београдског драмског позоришта, Југ Радивојевић истакао је да је Милан Лане Гутовић био велики интелектуалац, глумачки геније, пријатељ заувек и непогрешив у процени људи и времена у којем је живео.

Вест о смрти славног српског глумца јако је потресла директора БДП-а, који је истакао да не постоје речи које могу до краја описати Гутовића.

„Не постоје речи које га могу до краја описати. Био је у свему посебан, један једини. Последње две године провео је у БДП-у. У представи Сумрак богова, он умире на сцени и напушта овај свет. Лане је отишао у вечност коју је носио са собом деценијама играјући антологијске улоге. Нажалост, наш драги Лане у овом свету нема алтернацију", рекао је Југ Радивојевић.

Поводом вести о смрти великог српског глумца Милана Ланета Гутовића преко друштевних мрежа опростио се и његов колега Бранислав Лечић: 

„Јако тужна вест...

Душа ме боли за дивним и необичним глумцем. Његова посебност није била само у глумачком изразу и племенитој иронији коју је мртав озбиљан могао да изговори и све нас од срца насмеје, него у целокупној његовој личности коју ово лицемерно време није могло да заведе!

Изузетно интуитиван и претачан у доношењу својих судова, а тичу се свих нас. Ускраћени смо за још један ефикасан лек за наше ментално здравље. Збогом маестро, збогом добри мој", написао је глумац.

На вест о смрти прослављеног глумца Милана Ланета Гутовића, драмски писац Жељко Хубач за глумца каже да је био храбар човек, јасног става који га је често много коштао.Да је духовит човек саздан од материјала који се данас ретко користи у стварању људи - од интегритета.

„Ноншаланција којом се односио Гутовић према свом јединственом таленту била је његов одговор недаровитима, а амбициознима", рекао је Хубач.

„Данас је преминуо мој отац Милан Гутовић. Нисам спремна. Немам речи прикладне за овај тренутак. На неке губитке никада не можемо бити спремни. Почивај у миру", овим речима се од свог оца, глумачке легенде вечерас опростила глумица и балерина Милица Гутовић на свом профилу друштвене мреже Фејсбук.

Многе колеге увелико пишу последње речи упућене великом глумцу Гутовићу на мрежама, који је данас преминуо, па је тако драмски уметник Ненад Маричић записао:

„Збогом, мили пријатељу! Драги Лане! Био сам поносан на наше пријатељство. Непоновљив си, Незаменљив".

Редитељ Милош Аврамовић, аутор хит филма и серије Јужни ветар, опростио се путем Фејсбук искреним речима:

„Никада се више нисам смејао него у друштву са тобом, драги Милане. Почивај у миру пријатељу", написао је редитељ Милош Аврамовић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је саучешће породици преминулог глумца Милана Ланета Гутовића, који је, како је истакао, оставио неизбрисив траг у српском глумишту.

„Лане Гутовић поседовао је посебан глумачки израз по коме је био препознатљив, али и вољен и поштован од публике и својих колега", наводи се у телеграму саучешћа Додика.

У саопштењу из његовог кабинета наводи се да је Додик оценио да ће име Милана Ланета Гутовића „остати вечно записано међу именима доајена српског глумишта, а његово глумачко умеће биће вечна инспирација младим глумцима", преноси РТРС.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је велико жаљење поводом смрти једног од највећих српских глумаца Милана Гутовића и упутио најдубље саучешће породици, пријатељима и колегама.

„Са великим жаљењем примио сам вест да нас је напустио Милан Гутовић, био сам убеђен као и сви који га воле и поштују да ће пребродити здравствене тегобе и вратити се свима нама који већ деценијама уживамо у његовој уметности", навео је Дачић.

Дачић је навео да је Гутовић био један од највећих мајстора српске сцене, „где год да се појавио, у позоришту, на филму, на телевизији, у кабареу".

„Нисмо имали, а нећемо ни имати никога ко ће моћи да надмаши Ланетов дар да протумачи људски карактер и да нам то покаже директно и снажно. Уз његов непоновљиви осмех. Породици, пријатељима и колегама Милана Ланета Гутовића упућујем изразе најдубљег саучешћа", навео је Дачић.

Казао је и да његовим одласком српска сцена остаје без великана на чијем делу су одрастале генерације које су га посстовале и радовале се сваком његовом новом лику.

Телеграм саучешћа поводом смрти Гутовића упутио је и шеф Посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић, који је навео да је Гутовић цео живот посветио глумачким остварењима.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи