Читај ми!

Принц Александар Кaрађорђевић прославио 70. рођендан

Гала вечери у Белом двору приређеној поводом 70. рођендана принца Александра Карађорђевића присуствовао је велики број великодостојника из целог света, представника политичког, јавног и културног живота Србије.

Домаћини свечане вечере били су принцеза Катарина и њихова деца принчеви Петар, Филип и Александар, Дејвид и Алисон и унуци Аманда и Мајкл, преноси Танјуг.

Прослави рођендана принца Александра Карађорђевића присуствовали су, поред осталих, краљ Карл Густав и краљица Силвија од Шведске, кнез Алберт од Монака, којем је то прва посета Србији, шпанска краљица-мајка Софија, бугарски цар Симеон и царица Маргарита, принцеза Маргарета од Румуније и принц Раду, принц Никола Петровић Његош од Црне Горе.

На двору српског престолонаследника угошћени су и принц Рад бин Заид од Јордана и принцеза Мајда Рад Заид, принц Лудвиг од Бадена, принц Амин Ага Кан...

За бројне званице приређен је коктел, а затим и премијерно приказивање кратког документарног филма о принцу Александру.

Својим наступом рођенданско славље улепшали су Сања Илић и „Балканика“ са музичким програмом „Балкан концепт“, након чега је уприличена гала вечера.

Принц Александар Карађорђевић гостима је поручио да је за некога ко је вољом судбине и игром историје рођен у изгнанству, проглашен за државног непријатеља у другој години живота, чињеница да свој 70. рођендан прославља рехабилитован, у отаџбини, у свом дому, са својим народом и међу пријатељима које је стекао у свету, нешто о чему је читавог живота сањао.

Принц Александар је истакао да од Карађорђа до њега постоји континуитет служења народу и држави и нагласио да је, док постоји дом Карађорђев, част служења народу и држави непорецива дужност, обавеза и одговорност, јер потичу из народа и та чињеница их судбински обавезује.

„Борили смо се заједно за правду, демократију, људска права, слободу, поштовање сваке вере, етничког порекла, за државу равноправних грађана, која је равноправна са осталим државама и уважавана од њих, за заједницу мира, слоге и напретка“, закључио је принц Александар.

Прослава јубиларног рођендана принца Александра траје од петка, када је на Белом двору наступио хор „Чаролија“ и Академско културно-уметничко друштво „Лола“.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи