Читај ми!

Таблоид објавио слику краљице у ставу нацистичког поздрава

Бакингемска палата је данас изразила разочарaње што је један таблоид објавио слике и видео-снимак из раних тридесетих година прошлог века на којима се види тадашња принцеза, а садашња краљица Елизабета Друга у ставу нацистичког поздрава.

Насловна страна таблоида Сан показује краљицу, која на слици има око шест година, како је подигла десну руку у ваздух у стилу нацистичког поздрава, једнако као и њена мајка, покојна британска Краљица мајка, пренела је агенција АФП.

„Разочаравајуће је што је фотографија снимљена пре осам деценија, која изгледа потиче из личне породичне архиве Њеног краљевског височанства, добијена и што се експлоатише на овај начин“, изјавио је портпарол Бакингемске палате.

Стиг Ебел, уредник листа Сан сматра да је реакција Бакингемске палате за жаљење.

„Полазимо од становишта да је у јавном и националном интересу да се објави један такав документ, који има историјски и културни значај. Није нам био циљ да осрамотимо краљицу или Палату“, нагласио је Ебел.

Чини се да људе на фотографији, укључујући краљицу Елизабету, краљицу-мајку и краљичину сестру - принцезу Маргарет, са стране подстиче на нацистички поздрав краљичин стриц, будући краљ Едвард Осми.

Неки британски историчари тврде да је он био симпатизер режима Адолфа Хитлера, којег је и срео у Немачкој 1937. године, након што је годину дана раније абдицирао како би могао да се ожени раније разведеном Американком Волис Симпсон.

„Шест година сам провео у Краљевској архиви и прочитао сам хиљаде писама краљице-мајке из тридесетих и четрдесетих година прошлог века. Нисам пронашао ниједан доказ да је била поборник нацистичких идеја“, каже Вилијам Шоукрос, биограф краљице-мајке.

Извори из Палате инсистирају на томе да краљица није могла да буде упозната са значењем таквог геста с обзиром на то да је била дете, али би те фотографије могле да изазову велики скандал за 89-годишњу британску краљицу.

Објављени снимак разбеснео је добар део јавности. Друштвене мреже засуте су оштрим коментарима на рачун најтиражнијег британског таблоида, уз оцену да је дотакао дно, док су неки чак тражили да се власнику Сана, Руперту Мардоку, забрани улазак у Велику Британију.

„Мислим да су сипматије јавности на страни краљице Елизабете Друге, која догодине пуни 90 година. У септембру ће постати монарх са најдужом владавином у британској историји. Уверен сам да јој тај снимак неће нашкодити“, оценио је Дики Арбитер, бивши прес секретар Бакингемске палате.

Управо je Сан, најпродаванији таблоид у Британији, објавио пре десет година фотографију принца Харија у униформи са кукастим крстом са једне костимиране забаве.

Принц, који је пети у реду за трон, касније се због тога извинио.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи