Читај ми!

Дотком нуди милионе узбуњивачима

Ким Дотком, један од најтраженијих онлајн пирата, понудио је пет милиона долара узбуњивачу чије би информације могле да помогну његовом случају.

Дотком, чије је саслушање по америчком захтеву за изручење заказано за јул, истиче мишљење његових адвоката да би откривање таквих информација било потпуно легално - упркос искуствима осуђеног Бредлија Менинга и Џулијана Асанжа и Едварда Сноудена.

„Да појасним: тражимо информације које доказују незаконито или корумпирано понашање америчке и новозеландске владе, шпијунских агенција, органа за спровођење закона и Холивуда“, истакао је Дотком на свом налогу на Твитеру.

САД га терете за пиратерију, рекетирање и прање пара, а против њега у САД постоји и заједничка грађанска тужба заступника холивудских филмских студија и мултинационалних музичких компанија.

Доткома терете да је захваљујући сервису Мегааплоуд зарадио десетине милиона долара, оштетивши филмске компаније и ауторе песама за око 500 милиона долара прихода на име ауторских права. Дотком тврди да је невин, а прети му затворска казна од 20 година.

Узбуњивачу који му помогне са раскринкавањем неке од тужби, Дотком обећава анонимност и бесплатну правну заштиту и објашњава да у сврху заштите података користи платформу листа Гардијан која се зове Секјур дроп.

Та платформа, представљена прошле седмице - тачно на годишњицу објављивања првих поверљивих Сноуденових сазнања, за која су Гардијан и Вашингтон пост добили Пулицерову награду - омогућава слање докумената и података уз избегавање најчешћих начина онлајн праћења.

„Тренутно са правним тимом разматрам како да формализујемо награду - вероватно ћемо отворити рачун фондације и депоновати наградни фонд, а обелоданићемо и услове за оне који обезбеде информације. Не нудим награду само за информацију која би 'добила случај', већ за било шта употребљиво“, рекао је Дотком.

Оснивач сајта Мегауплоуд, Немац чије је право име Ким Шмиц и има пребивалиште на Новом Зеланду и у Хонг Конгу, тренутно је уз кауцију на слободи, након што је га је у филмској акцији за захтев ФБИ на његовом имању у близини Окланда почетком 2012. године ухапсила новозеландска полиција.

Интернет тајкун ухапшен је пошто је полиција слетела хеликоптерима на травњак испред његове виле.

 

Приликом рације, полиција је запленила луксузне аутомобиле вредне око 4,8 милиона долара, између осталог и ружичасти „кадилак“ из 1959. и „ролс ројс фантом“.

На Доткомовим рачунима на Новом Зеланду блокирано је скоро девет милиона долара - до исхода судског процеса.

Чувена хакерска група „Анонимуси“ реаговала је на хапшење Доткома и тројице његових сарадника нападима на сајтове ФБИ и Министарства правде САД. Пошто је затворио оригинални сајт, Дотком је 2013. године основао другу интернет компанију, Мега, која нуди „клауд“ (облак) систем складиштења података и тврди да има седам милиона регистрованих корисника.

Покретање новог сајта, јануара прошле године, прослављено је у Доткомовом стилу - величанственом забавом у велелепној вили, на имању вредном више милиона долара. На журци је евоцирана и спектакуларна акција хапшења Доткома.

Кључна новина новог сајта је могућност енкрипције и декрипције приликом трансфера фајлова, за коју Дотком верује да ће га заштитити од правне драме која је пратила Мегааплоуд, а њега умало ставила иза решетака.

Шифре за декрипцију аплоудованих фајлова имају корисници, а не Мега, што значи да компанија не може да види садржину фајлова, што, како тврди Дотком, значи да не може ни да буде одговорна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару