Читај ми!

Преминуо Харолд Рејмис, „истеривач духова“

Један од најцењенијих глумаца и редитеља жанра комедије, Харолд Рејмис умро је у Чикагу у 69. години. Зен-мајстор „дивље“ комедије остаће упамћен по раду у „Истеривачима духова“, „Дану мрмота“, „Лудој партији голфа“, „Мафијашу под стресом“...

Амерички глумац и режисер Харолд Рејмис, познат по бројним комични, филмовима међу којима су Истеривачи духова, Дан мрмота, Луда партија голфа и Мафијаш под стресом, преминуо је у 69. години.

Рејмис, који је неколико година патио од аутоимуне болести која изазива упалу и оштећење крвних судова, умро је у понедељак у свом дому у предграђу Чикага, окружен породицом и пријатељима.

Као сценариста, редитељ и глумац, тихо и често ван екрана, креирао је неупоредиву и изузетно утицајну серију комедија у филмографији која обухвата неке од најомиљенијих и широко помињаних класика комедије током последњих 30 година.

Значај овог уметника, као очинске фигуре за генерације комичара, адекватно је приказан и у филму Џада Апатоуа Заломило се (Knocked Up), у коjeм је Рејмис глумио оца Сета Рогена.

„Харолд Рејмис створио је скоро сваки филм који ме је навео на то да пожелим да постанем режисер комедија“, рекао је Апатоу.

У Истеривачима духова Рејмис је играо научника Егона Спенглера, док је у комедији Пруге (Stripes) играо пријатеља из војске глумца Била Мареја.

Рејмис је био много утицајнији иза камере и био је зен-мајстор дивље, импровизаторске комичне олује заједно с Марејем, Џоном Белушијем, Деном Екројдом и Чевијем Чејсом, наводи АП.

Био је косценариста и режисер филмова Луда партија голфа, Дан мрмота и Мафијаш под стресом, а помогао је у писању сценарија за филмове Пруге, Ћуфте (Meatballs) и Истеривачи духова.

Рејмис, који је у средњим годинама постао будиста, био је познат по склоности ка духовном, што је изражено у искривљеном, али искреном егзистенцијализму Дана мрмота, у којем Бил Мареј поново проживљава један исти дан, све док оно што чини не учини на најисправнији начин.

Родитељи цењеног глумца и редитеља имали су продавницу у Чикагу, а он је, пошто је дипломирао на Универзитету у Сент Луису, краће време провео радећи у једној институцији за ментално оболеле.

Често је говорио како му је то искуство помогло да се припреми за рад са глумцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару