Борба за заштиту Орвелове заоставштине

Британски писац Џорџ Орвел оставио је велики траг у књижевности, а за милионе људи широм света представља највећег критичара диктатура и колонијализма. Баш због тога стекао је велику популарност у Мјанмару, где се сада боре да заштите кућу у којој је живео и која је била једна од инспирација за његов роман „Бурмански дани“.

Напуштена и оронула кућа на северу Мјанмара предмет је великих напора локалног становништва да је заштити, јер је, како тврде, некада била дом чувеног британског писца Џорџа Орвела.

Удаљена трговачка испостава, надомак Иравадија, и кућа у којој је британски писац Џорџ Орвел живео 20-их година прошлог века, овековечене су у његовом роману Бурмански дани.

Деценијама касније, земља се издигла после пола века оштре војне владавине, а уметници су покренули кампању за заштиту оставштине свега што је у вези са ликом и делом Џорџа Орвела.

„Чиним што могу да рестаурирам све грађевине из књиге и привучем пажњу на земљу и град“, каже уметник Нyо Ко Наинг, који је уједно и огромни Орвелов обожавалац.

Двоспратна кућа налази се напуштена у зараслом тропском врту. Заговарачи конзервације желе да кућу и оближњи Европски клуб претворе у музеј. У Бурми су многе грађевине из колонијалне ере већ разрушене, будући да инвеститори све више улажу у изградњу нових зграда.

Млади Орвел, тада био познат као Ерик Блер, стигао је 1922. године у Бурму и ту провео пет година радећи као полицајац.

„Тениски терен, Британски клуб, полицијска станица и војно гробље из књиге заиста постоје у граду. Роман 'Бурманске дане' умногоме је инспирисан Орвеловим доживљајем Бурме. Мислим да ова кућа и остала места из књиге треба да буду претворена у музеј“, каже Ко Наинг.

Орвел је у Бурманским данима жестоко критиковао британску колонијалну владавину, а у роману ј много места посветио да опише бахато понашање пијаних европских ликова и лош третман локалног становништва.

Велики број туриста годишње дође да види шта је култног британског писца инспирисало и шта је то Орвел у тој азијској земљи пронашао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару