Читај ми!

Срећан 80. рођендан!

Велимир Бата Живојиновић, жива глумачка легенда у читавом региону, па и Азији, данас пуни 80 година. Чувени „Валтер“, „Пуфта“, „командант Никола“, „отац Макарије“, „Трокрилни“, „Мајор“, „милиционер Боки“, „Тодор Страшни“, „Хамза“, „Мргуд“, „Мацола“, „Аранђел Голубовић“, „Гвозден“, у каријери дугој пет деценија глумио је у више од 340 филмова и ТВ серија.

Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић данас прославља 80. рођендан.

Глумац, рођен 5. јуна 1933. у Кораћици код Младеновца, недалеко од Београда, одиграо је мноштво улога на простору некадашње Југославије.

У свету, посебно источним земљама, познат је пре свега по улози у филму Валтер брани Сарајево, Хајрудина Крвавца, снимљеном пре 40 година, који је изузетну популарност доживео у Кини. Наводи се га је гледало 1,5 милијарди људи.

Постоји чак и посебан дугометражни документарац Валтер, у режији Андреја Аћина, на тему специфичне популарности овог филма.

Као петнаестогодишњак, Живојиновић је открио свој таленат за глуму радећи као сценски радник и понекад статирајући у Академском позоришту „Бранко Крсмановић" у Београду. Потом је похађао глумачке школе у Нишу и Новом Саду, а онда и позоришну академију у Београду.

У Београдском драмском позоришту играо је током неколико година, и у том периоду је имао и до 300 ангажмана годишње.

На филму, којем се потпуно посветио, и који ће га прославити, дебитовао је 1955. у филму Песма са Кумбаре Радоша Новаковића.

Према Живојиновићевим речима, прву значајнију улогу добио је 1957. године у филму Вељка Булајића, Влак без возног реда.

Живојиновић је играо у више од 340 филмова и ТВ серија. Највише су га прославили партизански филмови, њих чак 35.

Публика га вероватно највише памти по улогама у ратним филмовима сниманим шездесетих и седамдесетих година прошлог века, попут Mост, Валтер брани Сарајево и Партизанска ескадрила Хајрудина Крвавца, Битка на Неретви и Козара Вељка Булајића, Врхови Зеленгоре Здравка Велимировића, као и по улогама у филмовима Бреза Анте Бабаје, У раљама живота Рајка Грлића.

Ту су, несумњиво, и антологијски филмови српске кинематографије Мајстор и Маргарита, Скупљачи перја, Три...

Памте се и његове улоге у лаким комедијама.

Добитник је награде за животно дело Славица (1993), у два наврата Златне арене Југословенског филмског фестивала у Пули (за остварења Козара и Три) и бројних других признања.

После обнове вишестраначког система у Србији биран је за посланика Социјалистичке партије Србије у више наврата, а 2002. године био је и кандидат СПС-а за председника Србије, када је освојио око 120.000 гласова.

Живојиновић је један од оснивача, а био је и председник Удружења филмских глумаца.

Почетком јула прошле године доживео је мождани удар, и после успешног лечења у болници „Света Сава" и на ВМА, након месец и по дана придигао се из болесничке постеље, брже него многи млади људи.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару