Читај ми!

Они „дрмају“ светом

Карлос Слим, Бил Гејтс и релативно познати Амансијо Ортега нашли су се на самом врху овогодишње „Блумбергове“ листе најбогатијих људи. Листа је открила и ко је највише посрнуо у последњих годину дана – Марк Закерберг, оснивач Фејсбука, који не бележи сјајне резултате на берзама.

„Блумбергова" листа најбогатијих људи на свету за децембарско издање магазина открива имена милијардера који вуку конце глобалне економије.

Листа показује ко је на врху, а то је почасни председник компаније „Америка мовил" Карлос Слим, са богатством које се процењује на 77,5 милијарди, ко посрће - извршни директор Фејсбука, Марк Закерберг, који вреди 6,8 милијарди и ко је довољно богат да уђе у првих 200, као што је то један од оснивача САС Института, Џон Сал са 5,8 милијарди.

Бил Гејтс и Ворен Бафет, обојица међу првих пет, позната су имена. Ипак, нико није нагомилао милијарде брже од релативно непознатог Амансија Ортеге, који се налази на трећем месту.

Оснивач компаније „Индитекс", највеће светске компаније која се бави малопродајом одеће, која је позната и по више од 1.600 „Зара" радњи, зарадио је више од 18 милијарди од почетка године до 5. октобра - или 66 милиона дневно.

То је овом шпанском тајкуну било више него довољно да претекне Бафета, који је сада на 4. месту, са 48,4 милијарде долара.

Девет од 25 најбогатијих људи на свету су заправо магнати малопродаје. Међу њима су оснивач „Икее" Ингваер Кампрад, четири члана Волтон породице која контролише „Волмарт" и Стефан Персон, највећи акционар шведског одевног гиганта "H&M".

„Блумбергова" листа разоткрила је и више од 30 прикривених милијардера ове године, међу којима су и жене.

Дирсе Наваро де Камарго из Бразила је наследила индустријски конгломерат „Камарго Кореа" од покојног мужа. Илејн Тетемер Маршал контролише 15 процената „Кох индустриз".

Са богатством од по 12 милијарди долара обе ове жене су далеко иза Ђине Рајнхарт, најбогатије жене у азијскопацифичком региону. Она се са децом свађа око породичног царства минерала које вреди 19,1 милијарду долара.

Блумберг открива и да је набогатији Кинез Зонг Куингхоу, чије је богатство 5. октобра износило 20,1 милијарду долара. Некада сиромашни продавац минералне воде данас управља „Хангжоу Вахаха" групом, односно империјом безалкохолних напитака.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару